Jak znaleźć punkt przecięcia prostej stycznej ?
zielony11: Znaleźć punkt przecięcia prostej stycznej do wykresu funkcji f(x)=
√2cos(x−2) w punkcie x0=2 z
| | x2 | |
prostą będącą asymptotą ukośna w +∞ funkcji g(x) = |
| |
| | x+1 | |
Pytanko jak to zacząć mam policzyć pochodna z f(x) ?
24 lut 20:10
24 lut 20:13
zielony11: wymowne, odebrałem to jako policz pochodną
| | cos(x−2) | |
więc wyszlo mi |
| −sin(x−2)√2x |
| | √2x | |
| | 1 | |
i jak podstawie do tego x0=2 to mi wychodzi |
| |
| | 2 | |
24 lut 20:16
ICSP: f'(x) = −√2sin(x − 2)
24 lut 20:18
zielony11: asz tam błąd jest to ma być f(x)=√2x*cos(x−2)
to chyba dużo zmienia :\
24 lut 20:21
zielony11: halo?
24 lut 20:39
ICSP: | | 1 | |
f' = |
| cos(x − 2) − √2xsin(x−2) |
| | √2x | |
24 lut 20:45
zielony11: no tak też mi tyle wyszło tylko pytanie co dalej mam zrobić ?
jakaś podpowiedź proszę
24 lut 20:47
ICSP: wyznaczyć asymptote i rozwiazać układ równań.
24 lut 20:50
zielony11: to policzyłem z g(x) tą ukośną i mi wyszło, że y=x−1 dobrze ?
24 lut 20:57
ICSP: dobrze.
24 lut 21:02
zielony11: | | 1 | |
to żeby znaleźć ten punkt to muszę za y wstawić |
| ? |
| | 2 | |
24 lut 21:15
zielony11: halo?
24 lut 21:32
ICSP: musisz rozwiązać ukłąd równań. To poziom gimnazjum.
24 lut 21:51
zielony11: | | 1 | | 1 | |
ten punkt to (1 |
| , |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 22:02
ICSP: Podstaw i sprawdź.
24 lut 22:17
zielony11: jeżeli ukośna wyszła y=x−1
policzyłem jeszcze f(2)=2
czyli układ ma wyglądać tak ?
y=x−1
24 lut 23:00
ICSP: | | 1 | |
y = |
| x + 1 |
| | 2 | |
24 lut 23:06
zielony11: a no tak źle podłożyłem do wzoru
szukany punkt to (4,3)
dzięki za pomoc
24 lut 23:09