Konspiracja: zad1
Liczbe przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, by suma ich kwadratów była równa
650
zad 2
Suma dwóch liczb jest równa 21, a suma ich sześcianów jest równa 2709. znajdź te liczby
zad3
Suma kwadratów trezch kolejnych liczb naturalnych jest równa 194. Znajdz te liczby
zad 4
Znajdz liczbe dwucyfrową wiedzac ze roznica jej cyfr jest rowna 3, a iloczyn tej liczby
przez sume jej cyfr jest rowny 324
zad 5
jezeli jeden z bokow kwadratu zwiekszymy dwukrotnie a drugi zmiejszymy o 1cm to otzrymamy
protokat o polu wiekszym od pola tego kwadratu o 8cm2. Oblicz dlugosci boku kwadratu
31 paź 20:25
Konspiracja: zad 1
Liczbe 34 przedstaw...
31 paź 20:51
b.: Zapoznaj się ze wzorami skróconego mnożenia
55
np. 1
{ a+b=34
{ a
2+b
2=650
{a
2+2ab+b
2 = 34
2=1156
{ a
2+b
2=650
{2ab=1156-650 =506
{ a
2+b
2=650
{2ab=1156-650 =506
{ (a-b)
2=650-506=144
i z drugiego równania |a-b|=12, a z 1. równania na początku a+b=34.
Czyli a=23, b=11 (lub na odwrót).
1 lis 11:19
Konspiracja: zad 6
Do wylozenia prostokatnej podlogi mozna uzyc plytek kwadratowych w dwoch rozmiarach.
Dlugosc boku wiekszej plytki jest o 2cm wieksza od dlugosci boku mniejszej. Mozna zuzyc
864 plytek mneijszych lub 384 wiekszych. Oblicz pole powierzchni podlogi i rozmiar
plytek
zad7
Obwod trojkata prostokatnego jest rowny 208cm, suma jego przyprostokatnych jest o 30cm
wieksza od dlugosci przeciwprostokatnej. Obicz dlugosci bokow trojkata
zad8
Bok rombu ma 17cm dlugosci. Przekatne roznia sie o 14cm Oblicz dlugosci pzrekotnych
zad 9
W pewnym zakladzie pracy zaleznosc przychodow ze sprzedazy od wielkosci produkcji wyraza
w przyblizeniu wzor p(n)=50n, gdzie n oznacza liczbe wyprodukowanych sztuk towaru, a
koszty produkcji w zlotych okresla zaleznosc k(n)=n
2-30n+1200
a) napisz wzor funkcji z(n) bedacej roznica przychodow i kosztow
b)Przy jakiej produkcji zysk jest dodatni?
c)Przy jakiej produkcji zysk jest zerowy
d)jaka wielkosc produkcji zapewnia najwiekszy zysk? jaki jest najwiekszy zysk?
e)jaki jest koszt produkcji gdy zysk jest najwiekszy>
zad10
Liczbe osob ktore odwiedzily kiermasz kwiatow ogordowych n-tego dnia od momentu otwarcia
wyraza w przyblizeniu wzor k(n)=-n
2+16n-4, gdzie n∈N
+ i 1≤n≤15
a) w ktorym dniu kiermasz odwiedzilo najwiecej osob i ile ich bylo?
b)ile osob odwiedzilo kiermasz podczas jego trwania?
zad11
Funkcja kwadratowa f(x)=-x
2+bx+c ma dwa miejsca zerowe x
1=-1, x
2=3
a)Wyznacz b,c
b)Naszkicuj wylkres funkcji
c)Okresl wlasnosci funkcji

ziedzine , ZW, monotonicznosc
d)Podaj najwieksza, najmniejsza wartosc funkcji w przedziale <-2,4>
e) Podaj postac kanoniczną tej funkcji
1 lis 19:30