trójkąt wpisany w okrąg
kasia: W okrąg o promieniu r wpisano trójkąt ABC, w którym |AC|=7, |BC|=8 i |AB|=r. Pole tego trójkąta
jest równe?
24 lut 12:46
kochanus_niepospolitus:
korzystając z:
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
wyznaczasz sin (∡ACB)
Mając to, korzystasz z odpowiedniego wzoru na pole trójkąta (w którym wykorzystuje się sinα i
długości dwóch boków) i wyliczasz pole tegoż trójkąta.
Kooooniec
24 lut 12:51
Julia:
24 lut 17:32
Jolanta: Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie
AC=7. BC=8. AC=r. R=r
4Pr=56r
4P=56
P=14
24 lut 19:37
mat:
Wzór na pole z karty wzorów
24 lut 19:50
Jolanta: Ależ macie dobrze ,nie musicie się wzorów uczyć 🙂
24 lut 19:55
Mila:
24 lut 20:13