Uklad rownan
Kotka: Uzasadnij ze uklad rownan {−2x + ay = −2 i {4x −y=4 −z niewiadomymi x i y ma nieskonczenie
wiele rozwiazan gdy a = 0,5
24 lut 00:18
5-latek : Albo zauważ ze po podstawieniu do 1 równania a=0,5 i po pomożenie go przez (−2) dostaniesz
równanie nr 2
Albo licz ten układ metoda wyznacznikowa i potem podstaw za a= 0,5
Powinnas dostać W=0 Wx=0 i Wy=0
24 lut 00:38
Bogdan:
{−2x + ay = −2 /*(−2) ⇒ 4x − 2ay = 4
{4x − y = 4
| | 1 | |
nieskonczenie wiele rozwiązań wtedy, gdy −2a = −1 ⇒ a = |
| |
| | 2 | |
24 lut 00:39
5-latek : Witam
Bogdanie 
Spojrz proszse tutaj i jeśli mozesz to proszę zebys pomogl
24 lut 00:42
24 lut 00:42
Kotka: Bo to trzeba bylo wybrac z odpowiedzi ze uklad rownan ma nieskonczenie wield kiedy a jest rowne
0,5. A jak .do tego dojsc?
24 lut 01:03