Pytanie
5-latek : Oprocz tego ze do wyznaczania zbioru wartosci funkcji trygonometrycznych potrzebna jest
znajomość zbioru wartości funkcji y=sinx y=cosx y=tgx i y=ctgx
To jeszcze jakie wzory sa do tego potrzebne ?
23 lut 23:45
5-latek : No bo o ile przy prostych wzorach funkcji można sobie to policzyć w pamięci to np taka
y=sin|x|
albo y=cos(πsinx) na razie nie wiem jak
24 lut 00:06
5-latek : lub jak sa dwie inne funkcje np. tagens z sinusem lub cosinusem ?
24 lut 00:44
Bogdan:
f(x) = sin(dowolny argument) ∊ <−1, 1>, podobnie g(x) = cos(dowolny argument) ∊ <−1, 1>
24 lut 00:46
5-latek : dziekuje CI

A jeśli chodzi o wzory inne ?
Powtarzam teraz trygonometrii i jestem przy wzorach redukcyjnych
24 lut 00:50
Bogdan:
Dobry wieczór 5−latku, podaj jakieś konkretne przyklady
24 lut 00:52
5-latek: Bogdan Teraz to sobie odpuszcze
Jutro jak bedziesz na forum to poprosze Cie o pomoc
Za duzo na dzisiaj
24 lut 00:57
Bogdan:
ok
24 lut 00:58
5-latek : Witaj.

Piszac za dużo za dzisiaj miałem na uwadze to ze byłem już zmeczony po pracy v bo wrocilem
przed 23 .
Mam w zbiorze takie przykłady
Znalezc zbiory wartości nastepujacych funkcji
a) y= 1+sinx
b) 1−cos2x
c) y=sin|x|
d) y=2sinx+1
y=|cos3x|
f) 1−sin
2x
g) y=0,5+1,5cos
2x
h) |2−cosx|
i) cos(πsinx)
Teraz
Bogdanie tak
O ile potrafie policzyć w pamięci ta zbiory wartości tych funkcji bo np. wezmy
y=2sinx+1
Zbiorem wartości y=2sinx jest x∊<−2,2>
Przesuwam ja o 1 do góry i mam
x∊<−1,3>
Tylko jak zapisac obliczenia ?
Poza tym jak zapisac te z wartoscia bezwzgledna (bo po wykresie to nie problem
24 lut 09:22
5-latek : Wezmy np. funkcje y=|2−cos(x)|
Zbiorem wartości funkcji y=2−cos(x) jest y∊<1,3>
Wiec y=|2−cosx)| zbior wartości tej funkcji będzie taki sam jak y=2−cos(x) bo żadna czesc
wykresu
funkcji y=2−cos(x) nie lezy pod osia OX
czy to już wystarczy czy należy napisac obliczenia ?
24 lut 09:47
5-latek:
24 lut 13:39
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... to już wystarczy ... ja bym jeszcze 'na starcie' zapisał, że cosx ∊<−1;1> i od tego
'wychodził'
24 lut 13:55
5-latek: Fajnie ze odpisales

dzieki bardzo.
24 lut 23:09
5-latek : No a teraz zbior wartości takiej funkcji
Jak np. tutaj ?
24 lut 23:31
Mila:
R , ze względu na tangens.
24 lut 23:35
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam .
czyli tam gdzie gdzie mamy funkcje tg czy ctg i sin czy cos to będzie R bo zbiorem
wartości funkcji tg(x) czy ctg(x) jest zbior R
25 lut 00:08
5-latek : Czyli Milu tak
Okresowosc już pojmuje jak liczyc Także proste zbiory wartości funkcji potrafie wyznaczyć w
pamięci
Teraz zajme się wzorami na sin(*x+y) i podobne
25 lut 00:11
Mila:
Witam ciepło. Miałam kłopoty z komputerem i dlatego mnie tu nie było,
pewnie zauważyłeś. Jutro pomogę.
Dobranoc
25 lut 00:14
5-latek : tak
Milu 
Zauwazylem wlasnie ze Cie nie było na forum .
Teraz pracuje od 15 do 22 . Tylko jeszcze czwartek i piątek . Sobota będzie wolna .
Wiec dobranoc
25 lut 00:18
Mila:
W takim razie do soboty. Ja rano nie wchodzę na komputer.
25 lut 00:19
5-latek : Ja wiem . Masz swoja prace tez ,
25 lut 00:25
Bogdan:
Dzień dobry
5−latku. Wczoraj tylko na krótkie chwile zaglądałem na Forum, ale jak widać
otrzymałeś odpowiedzi.
25 lut 12:30
5-latek : Witaj

Tak
kochanus i
Mila 
odpisali
Tobie dziekuje za zinteresowanie
25 lut 12:35