Proszę o szybką odpowiedź
Tigerina: Jak dojść z postaci x3−x2−17x−15 do (x−5)(x+3)(x+1). ?
23 lut 16:03
ICSP: (x − 5)(x + 3)(x + 1) = (x2 − 5x + 3x − 15)(x + 1) = x3 − 5x2 + 3x2 − 15x + x2 − 5x + 3x −
15 =
= x3 − x2 −17x − 15
23 lut 16:04
Tigerina: Ale nie od końca tylko tak jak ją napisała od pierwszej postaci do drugiej
23 lut 16:07
ICSP: faktycznie. Przepiszę wspak:
x3 − x2 − 17x − 15 = x3 − 5x2 + 3x2 − 15x + x2 − 5x + 3x − 15 =
= (x2 − 5x + 3x − 15)(x + 1) = (x − 5)(x + 3)(x + 1)
23 lut 16:09
Ludwik Montgomery: @Tigerina
1401
23 lut 16:16