Wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f(x) = -x^2+bx+c jest pkt (-3,2)
Zet: Wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f(x) = −x2+bx+c jest pkt (−3,2). Suma
współczynników b i c jest równa..?
Odp. to −13
22 lut 10:00
Zet: Proszę o wskazówki
22 lut 10:01
22 lut 10:06
Zet: y=−a(x+3)2+2
y=−a(x2+6x+9)+2
no i okej, jak to dodam to wychodzi −13, ale przecież nie znam a
22 lut 10:13
Janek191:
a = −1
22 lut 10:20
Janek191:
f(x) = − x2 + b x + c
czyli
f(x) = − ( x + 3)2 + 2 = − ( x2 + 6 x + 9) + 2 = − x2 − 6 x − 9 + 2 = − x2 − 6 x − 7
więc
b + c = − 6 + (−7) = − 13
==================
22 lut 10:24
Zet: eh no tak..tak to jest jak się nie potrafi czytać, dziękuje
22 lut 10:29