pole trójkąta
Miłosz: Dany jest trapez równoramienny ABCD. |AB| = 12 cm, |AD| = |CB| = 5cm, |CD| = 6 cm.
Punkt S to punkt przecięcia się przekątnych tego trapezu. Wyznacz pole trójkąta ABS.
21 lut 16:14
Eta:
P(ABS)= 16 cm2
21 lut 16:20
Miłosz: mogę prosić o jakąś wskazówkę?
21 lut 16:26
Eta:
| | a+b | |
P(trapezu)= |
| *h=....= 36 i P(trapezu)= (k+1)2*P2 |
| | 2 | |
| | a | |
, k >0 −− skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS : k= |
| = ..=2 |
| | b | |
to (2+1)
2*P
2=36 ⇒ P
2=4 to P
1= k
2*P
2= 16
21 lut 16:46
21 lut 16:48
Eta:
I co? żyjesz?
Rozwiązanie jasne? czy jeszcze nie?
21 lut 16:56
Miłosz: dziękuję serdecznie!
21 lut 17:01
Miłosz: Kompletnie zapomniałem że istnieje coś takiego jak podobieństwo trójkątów!
21 lut 17:02
Eta:
21 lut 17:07
Eta:
2 sposób ( łatwiejszy

h= 4 skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS k=2
21 lut 17:21