#workout 3
PrzyszlyMakler: 1)Wykaż, że liczba p≠0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x) = x3 − 3p2x +2p3
2)Rozwiąż równanie
|2x−1|3 − 27=0
Na 1) nie mam kompletnie pomysłu, bo nie mogę nic wyłączyć dla 3 czynników.
W 2) chcę zapytać o to, czy muszę robić x>0, więc (2x−1)3 − 27=0, więc rozwijam w.s.m. i potem
z twierdzenia Bezout i analogicznie dla x<0 czy jednak jest szybszy sposób?
21 lut 15:51
PrzyszlyMakler: W 1) jednak podołałem, robiąc w(p) = 0 i wyszło. ; ) Ale proszę o odpowiedź nt. 2.
21 lut 15:56
Eta:
2/ |2x−1|3=27 ⇒|2x−1|= −3 −− sprzeczność lub |2x−1|=3 ⇒x=..........
21 lut 15:59
PrzyszlyMakler: Odpowiedzi to −1 i 2. :C
21 lut 16:02
PrzyszlyMakler: ale to nie jest sprzeczność. 2x = −2 to x = −1, a z drugiego wychodzi 2.
21 lut 16:03
21 lut 16:04
Eta:
To nie umiesz dokończyć?

|2x−1|=3 ⇔ 2x−1=3 lub 2x−1=−3 ⇔ x= 2 v x= −1
21 lut 16:04
Eta:
Zapisz tu treść tego zadania ,bo .......... nie wiem o które Ci chodzi ?
21 lut 16:06
Eta:
Jasne źle wpisałam |2x−1|3=27 ⇒|2x−1|=3
21 lut 16:07
PrzyszlyMakler: Pierwiastki x1, x2, x3 wielomianu w(x) = x3 +ax + b spełniają warunki:
x1 − x2 = 0
x1 − x3 = 3
Oblicza a i b i rozwiąż:
w(x) > x + 2
A cd. powyższego− napisałaś, że sprzeczność, co zbiło mnie z tropu.
21 lut 16:08
PrzyszlyMakler: To jak Eta, pomożesz?
21 lut 16:57
Eta:
Z treści zadania : x
1=x
2 i x
3=x
1−3
ze wzorów Viete
'a dla równania : ax
3+bx
2+cx+d=0
| | b | |
x1+x2+x3= − |
| ⇒ x1+x1+x1−3=0 ⇒ x1=1 to x2=1 , x3= −2 |
| | a | |
W(x)= (x−1)
2(x+2) = ................=x
3−3x+2 ⇒ a=−3 , b= 2
W(x)>x+2 ⇒ x
3−3x+2>x+2
............
dokończ...............
21 lut 17:06
PrzyszlyMakler: Bardzo dziękuję!
Szybkie pytanie.
Dana jest funkcja f(x)= x3 − px2 + 5x − 2
Znajdź taką wartość p , dla której funkcja f osiąga minimum w punkcie x = 5 .
Liczę pochodną. f`(x) = 3x2 −2px + 5
f`(x) = 0
p=8
I skąd mam wiedzieć, że akurat dla p = 8 to jest minimum, a nie maksimum?
21 lut 17:19
PrzyszlyMakler: Proszę o pomoc
21 lut 18:13
Bogdan:
| | 1 | |
dla p = 8: f'(x) = 3x2 − 16x + 5 = 3(x − |
| )(x − 5) |
| | 3 | |
Funkcja posiada maksimum dla x = U{1}[3} oraz minimum dla x= 5
21 lut 18:19
PrzyszlyMakler: Bardzo dziękuję.
21 lut 18:27