1 | 1 | |||
(x+ | )2=x2+2+ | |||
x | x2 |
1 | ||
z zał x+ | =3 | |
x |
1 | 1 | |||
więc 9=x2+2+ | więc 7=x2+ | |||
x2 | x2 |
1 | 1 | 1 | ||||
x4+ | = (x2+ | )2−2 = [(x+ | )2−2]2−2= .......... = 47 | |||
x4 | x2 | x |
1 | ||
(x2+ | )2−2 ![]() | |
x2 |
1 | ||
1. Wiemy, że x+ | =3 | |
x |
1 | ||
2. Z tego możemy wywnioskować, że (x+ | )2=32=9 | |
x |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Ale z drugiej strony (x+ | )2=x2+2*x* | +( | )2=x2+ | +2 | ||||
x | x | x | x2 |
1 | ||
Zatem x2+ | +2=9 | |
x2 |
1 | ||
Zatem x2+ | =7 | |
x2 |
1 | ||
3. Z 2) wiemy, że (x2+ | )=72=49 | |
x2 |
1 | 1 | 1 | ||||
Ale z drugiej strony (x2+ | )=(x2)2+2*x2* | +( | )2 | |||
x2 | x2 | x2 |
1 | ||
=x4+ | +2 | |
x4 |
1 | ||
Zatem x4+ | +2=49 | |
x4 |
1 | ||
Zatem x4+ | =47 | |
x4 |
1 | ||
Aby otrzymać wyrażenie którego szukasz tj. x4+ | ||
x4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |