logarytmy
prosta: : : : maturka czerwiec'2015 : : :
Zad.8
| 6a | |
Niech a=log122. Wykaż, że log664= |
| . |
| 1−a | |
30 lip 18:28
J:
i gdzie jest problem ?
| 6 | |
log664 = U{log264{log26 = |
| |
| log26 | |
| log22 | | 1−a | |
a = |
| ⇔ log26 = |
| |
| 1 + log26 | | a | |
30 lip 18:40
henrys: | log62 | | log62 | |
a=log122= |
| = |
| = |
| log612 | | log6(2*6) | |
| log62 | | log62 | |
= |
| = |
| |
| log62+log66 | | log62+1 | |
log
62=t
a(t+1)=t
at+a−t=0
t(a−1)=−a/:(a−1)≠0
| 6a | |
log664=log626=6log62=6t= |
| |
| 1−a | |
30 lip 18:40
30 lip 18:41
J:
| log264 | | 6 | |
miało być: log664 = |
| = |
| |
| log26 | | log26 | |
30 lip 18:42
Mila:
Zamień na logarytmy przy podstawie 2.
30 lip 18:45
J:
Witaj
Mila ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
... widzę,że preferujemy tą samą metodę
30 lip 18:49
prosta:
dziękuje,
nie ma większego problemu....
chodzi o poszukiwanie względnie prostego sposobu rozwiązania
a może tak:
a=log
122 ⇒ 6a=log
1264 i 1−a=log
126
| log1264 | |
stąd: |
| =log664 |
| log126 | |
30 lip 18:54
J:
Twoim sposobem idziemy od TEZY do ZAŁOŻENIA
30 lip 18:57
Mila:
Witam i pozdrawiam
30 lip 18:58
J:
Również pozdrawiam..
30 lip 19:00
prosta:
wykorzystuję założenie, przekształcam i otrzymuję tezę
...nie mogłabym aż tak się pomylić...mi to się nie zdarza
![](emots/2/jezyk1.gif)
... .myślę pozytywnie, to podstawa
30 lip 19:02
J:
nie będę się sprzeczał...
30 lip 19:05
prosta:
teza jest równością.....wychodzę od prawej strony i otrzymuję lewą ...
30 lip 19:06
Eta:
Hej
prosta ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Daj linka do tego arkusza ( podstawa i rozszerzenie)
30 lip 20:40
30 lip 21:41
30 lip 21:44
30 lip 21:58
prosta:
30 lip 22:00
Asmander: | m2+m−6 | |
Funkcja f jest określona wzorem f(x)= |
| x2 −(m−2)x+m−5 dla każdej liczby |
| m−5 | |
rzeczywistej x . Wyznacz całkowite wartości parmetru m, dla których funkcja f przyjmuje
wartość największą i ma dwa różne miejsca zerowe o jednakowych znakach.
Δ>0
x
1x
2>0
mógłby to ktoś jakoś rozjaśnić
31 lip 10:16
Asmander: sprawdziłem w internetach mam dobrze
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
. nie potrzebny post. 10:16
31 lip 10:22
Kacper:
1 sie 16:11
Eta:
![rysunek](rys/114035.png)
Matura czerwiec 2015 (rozszerzenie :
zad11
| 15+20−25 | |
|CB|=25 , r= |
| = 5 , |BF|=20−r= 15 |
| 2 | |
z tw. kosinusów w trójkącie ABF:
| 4 | |
d2= 202+152−2*20*15* |
| ⇒ d= √145 |
| 5 | |
1 sie 22:01
Eta:
Kto rozwiąże
zad12
1 sie 22:03
Eta:
zad.9
Na czworokącie CEFG można opisać okrąg
c.n.u
bo................ komentarze zostawiam zainteresowanym ...
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
1 sie 23:04
pigor: ..., jeśli
|CP|=x=?, pole ΔASD=s, pole ΔCSP=p,
to z warunków zadania mam np. układ równań :
s−p | | p | | a−x | | 2s−p | |
| = |
| i |
| = |
| ⇔ |
s | | 2s | | x | | 2s+p | |
| a | | 2s−p | | a | | 2p | |
⇔ 2s−2p= p i |
| −1= |
| ⇔ 2s= 3p i |
| −1= |
| ⇒ |
| x | | 2s+p | | x | | 4p | |
| a | | 3 | |
⇒ |
| = |
| ⇔ 3x = 2a ⇔ x= 23a . c.n.w. ... |
| x | | 2 | |
1 sie 23:05
Benny: Jakoś nie ogarniam tego rozwiązania
1 sie 23:12
Eta:
zad12
Inny sposób
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wykonać rysunek ( zgodnie z treścią zadania
dorysować z punktu D równoległą do AP
i dwa razy z Talesa :
1/ w trójkącie DBE
2/ w trójkącie ACP
1 sie 23:35
pigor: ... , ...
![emotka](emots/1/mruga.gif)
moje równania są
z warunków zadania, że pola ΔSAB= ΔSBC= ΔSCD= ΔSDA są równe, bo
parami maja jednakowe podstawy albo wysokości i stąd 1sze równanie to równość
stosunków par ΔΔ o jednakowych wysokościach opartych na jednakowych podstawach
zaś
2−gie równanie to stosunek pól ΔΔ BSP i PSC "przyległych" do BC o jednakowych
wysokościach równy stosunkowi ich podstaw długości a−x i x odpowiednio. ...
1 sie 23:43
Eta:
![rysunek](rys/114046.png)
Zad6 graficznie
odp:
x= 512 do zakodowania
2 sie 19:33
pigor: ..., analitycznie np. tak :
|x|< |x−1025| ⇔ |x|
2< |x−1025|
2 ⇔ x
2−(x−1025)
2< 0 ⇔
⇔ (x−x+1025)(x+x−1025)< 0 ⇔ 2x−1025< 0 ⇔
x< 512,5 ⇒
⇒
x= 512 − szukana
największa liczba
całkowita. ...
3 sie 00:20
Ania:
Kto mi wytłumaczy zad. 12 rozwiązane wg
pigora?
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Nie mogę zrozumieć
12 sie 12:36
kubuspuchatek: pigor mozesz napisac z których doklanie trojkatow sa te rownosci z polami ?
19 lut 22:06
kubuspuchatek: ktos cos ?
19 lut 23:37
zyd: dobra skad s−p/s=p/2s
20 lut 23:55
0: 022√√√α√β√γ√δπΔΩ∞≤≥∊⊂∫←→√⇒⇔∑≈≠Φεθ√λμξρςσφωηϰ√ϱ∀∃∄∅∉∍∌√∏∏⊂⊄⊆√⊃⊅⊇
≡∟√∠∡√∥∬∭∮∼√⊥⋀⋁∩∪√∧∨¬±ℂ℃℉ℕℙℚℛℤℯ↑↓↔↕↖↗↘↙△□▭▯▱◯⬠⬡♀♂♠♣♥♦
5 gru 03:57
[object HTMLElement]: [object HTMLElement]22√√√α√β√γ√δπΔΩ∞≤≥∊⊂∫←→√⇒⇔∑≈≠Φεθ√λμξρςσφωηϰ√ϱ
∀∃∄∅∉∍∌√∏∏⊂⊄⊆√⊃⊅⊇≡∟√∠∡√∥∬∭∮∼√⊥⋀⋁∩∪√∧∨¬±ℂ℃℉ℕℙℚℛℤℯ↑↓↔↕↖↗↘↙△□▭▯▱◯⬠⬡♀♂♠♣♥♦
5 gru 03:57
[object HTMLElement]: <b style="color: red">NIGGER</b>
5 gru 04:23
Drwalin matematyczny: O co chodzi wyżej
5 gru 07:52