Całka
Benny: Doszedłem do całki takiej postaci:
Rozwiązałem ją podstawieniem Eulera. Moje pytanie brzmi jak inaczej można ją rozwiązać?
19 lut 22:41
ICSP: podstawienie t = sh(x)
19 lut 22:42
Benny: Nie bardzo jestem jeszcze obeznany w funkcjach hiperbolicznych i nie widzę zbytnio użycia tego
podstawienia.
19 lut 22:49
ICSP: i w funkcjach area.
Możesz spróbować podstawić t = tg(x). Również powinno wyjsć.
19 lut 22:52
Benny: W tych również, ale to się powinno zmienić

Mógłbyś rozwinąć pierwszą myśl? Spróbuję to pociągnąć.
19 lut 23:01
Mila:
Taka całkę masz we wzorach, po co chcesz zaczynać od Adama i Ewy?
19 lut 23:09
ICSP: Jedynka hiperboliczna : ch
2(x) − sh
2(x) = 1 ( i naczej sh
2(x) + 1 = ch
2(x) )
Ponadto [sh(x)]' = ch(x) ≥ 1 > 0 ⇒ sh(x) jest funkcją różnowartościową i
sh
−1(x) = arsinh(x) = ln(x +
√x2 + 1).
Teraz spróbuj podstawić t = sh(x)
19 lut 23:09
Benny: @
Milu Znalazłem ten wzór, ale chciałem sprawdzić czy uda mi się rozwiązać bez znajomości

@
ICSP Znałem te własności. Pokombinuje i zobaczymy co z tego wyjdzie
19 lut 23:20
19 lut 23:20
ICSP: Mila. Równanie diofantyczne liniowe w postaci :
ax + by = c
ma rozwiązanie gdy (a,b) | c
czyli z możliwości zaproponowanych przez kolegę :
(15 , 20) = 5 | 50
(12 , 20) = 4 ~|
(9 , 20) = 1 | 50
9 oraz 20
19 lut 23:28
Mila:
Dziękuję, ICSP.
Tylko tyle, nie ma więcej możliwości?
19 lut 23:59
Mila:
Dobranoc
20 lut 00:00
ICSP: Jest nieskończenie wiele możliwości. Wystarczy za a przyjąć dowolną liczbę pierwszą lub dowolną
potęgę liczby pierwszej różnej od 2. Np a = 3
31
Wtedy
(a , 20) = (3
31 , 20) = 1 | 50
Jednak to nadal nie są wszystkie możliwości
20 lut 00:12
Benny: Jeśli jest tak jak mówisz to ta całka jest banalnie prosta.
| | 1 | |
∫ |
| dt=|t=sinhz, dt=coshzdz, z=arcsinht|=∫dz=z+C=arcsinht+C=ln|t+√1+t2|+C |
| | √1+t2 | |
20 lut 10:56
ICSP: 
.
20 lut 12:07
Benny: Nie korzystając z podstawienia Eulera:
| | 1 | | 1 | | dt | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=|2t=x−1, 2dt=dx|=∫ |
| i z tego |
| | √x2−2x+5 | | | | √t2+1 | |
wzoru jak poprzednio czy można szybciej?
20 lut 12:14
ICSP: = a r s i n h (z) + C // to są funkcje area, nie arcusy.
20 lut 12:14
ICSP: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |(x − 1) = 2sh(t)| = ... |
| | √x2 − 2x + 5 | | √(x − 1)2 + 4 | |
20 lut 12:18
Benny: Ok widzę, że te funkcje bardzo upraszczają, dzięki
20 lut 12:21