Kongruencje
Kika: 1)dlaczego 3 ≡ 9 (mod 12) ma w zbiorze Z12 dokładnie trzy rozwiązania?
Bo NWD(12,3) = 3 i 3 jest dzielnikiem 9, dlatego wiadomo, że kongruencja ma rozwiązanie. Ale
skąd wiadomo, że trzy rozwiazania?
2) Równanie typu ax+20y=50 ma rozwiązanie gdy, gdy a wynosi? , wiem, że równanie ma
rozwiązanie, gdy liczba 50 będzie wielokrotnością nwd(a, 20). więc, gdy do wyboru mam a
wynoszące: 15, 12, 9 będzie to
15 (bo nwd=5 i 50 jest wielokrotnością 50) i 9 (bo nwd 1 i to też wielokrotność)
Czy mógłby ktoś to sprawdzić i uzupełnić?
19 lut 18:56
Mila:
Chyba miało być: 3x≡9(mod12)
3x≡9(mod12)
3x=12k+9 /:3
x=4k+3
x1=3 dla k=0
x2=7 dla k=1
x3=11 dla k=2
19 lut 19:55
Kika: tak, zapomniałam o x.
a pkt 2 jest dobrze?
19 lut 19:57
Kika: ten drugi pkt jest dobrze?
19 lut 22:58