Wektory
1234: Dane są punkty A=(m,0,2), B=(0,m,2), C=(1,2,m). Dla jakich wartości m należy do R wektory
AB→ i AC→ są prostopadłe?
19 lut 14:12
kochanus_niepospolitus:
pytanie nr 1: kiedy wektory są prostopadłe?
pytanie nr 2: jak wyznaczyć współrzędne wektora mają punty A,B,C ?
19 lut 14:20
1234: pyt 1. kiedy a1a2+b1b2=0
pyt 2. tego właśnie nie wiem
19 lut 15:12
kochanus_niepospolitus:
A=(1,2)
B= (2,3)
Jakie współrzędne będzie miał wektor AB
→
19 lut 15:14
19 lut 15:16
desperat: Wytłumaczysz mi najpierw skąd się wzięły te współrzędne A i B ?
19 lut 15:37
kochanus_niepospolitus:
to co napisałem jest przykładem ... miałem na celu wskazanie Ci w jaki sposób wyznacza się
współrzędne wektora ... abyś mógł odpowiedzieć sobie napytanie nr 2 i w konsekwencji rozwiązać
to zadanie
19 lut 15:43
kochanus_niepospolitus:
a druga sprawa −−− to co napisałeś odnośnie pytania 1 to jest dla wektorów na płaszczyźnie a
nie w przestrzeni
19 lut 15:43
desperat: Wektor AB=[1,1]
19 lut 15:59
kochanus_niepospolitus:
no to teraz zastosuj zdobytą wiedzę do wyznaczenia AB→ i AC→ w Twoim zadaniu
19 lut 16:03
desperat: AB=[0−m, m−0, 2−2]=[m,m,0]
AC=[1−m, 2−0, m−2]=[1−m,2,m−2]
Jest ok?
19 lut 16:04
kochanus_niepospolitus:
0−m =
19 lut 16:11
desperat: AB=[−m,m,0]
19 lut 16:21
kochanus_niepospolitus:
dokładnie
i teraz sprawdzasz kiedy te dwa wektory będą prostopadłe
19 lut 16:21
desperat: Trzeba pomnożyć skalarnie wektory AB i AC i zobaczyć czy będą równe zero?
19 lut 16:33
kochanus_niepospolitus:
nie 'czy' a 'kiedy' (czyli dla jakiego 'm')
19 lut 16:34
desperat: axbx+ayby+azbz=0
−1(1−m)+2m=0
m2 +m=0
m(m+1)=0
m=0 lub m=−1
19 lut 16:37
desperat: Jest dobrze?
19 lut 16:50