s
milus: Uzasadnij, że jeżeli CD jest wysokością trójkąta prostokątnego ABC , w którym ∡ACB = 90 to
|AD |⋅|DB | = |CD |2.
wiem ze z podobienstwa trój. ale nie wiem jak dokładnie
18 lut 21:27
18 lut 21:31
milus: i wlasnie tego tutaj nie rozumiem. W podobienstwie przyrównujemy do siebie odpowiednie boki
tak? Czyli jeżeli CD jest wysokoscia to nie powinno byc CD / CD = AD / BD
https://matematykaszkolna.pl/strona/531.html tak jak tutaj, stosunek ODPOWIADAJĄCYCH sobie boków .... itd.
18 lut 21:44
Eta:

α+β=90
o
ΔADC ∼ ΔDBC z cechy (kkk)
to jak podał Ci .....
The City
| |AD| | | |CD| | |
| = |
| ⇒ |CD|2=|AD|*|DB| |
| |CD| | | |BD| | |
18 lut 22:21
milus: teraz to widze po zaznaczeniu kątów

dziękuje
18 lut 22:45