Przygotowanie do matury #26
The City:
Mam równanie w którym jedną stroną jest pierwiastek, np. √x − 1 = x − 3
Czy skoro lewa strona jest nie mniejsza niż 0, to czy i prawa musi być, skoro to równość?
Wtedy dziedzina będzie nie x≥1, a x≥3?
Bo z tego wychodzi x=2, x=5 (no i tylko x=5 jest prawdziwe w tej równości)
15 lut 23:31
Eta:
Dokładnie tak jak myślisz
15 lut 23:33
The City:
Podziękował
15 lut 23:34
Eta:
15 lut 23:35
The City:
Mam jeszcze jeden, podobny przykład
x − 2
√x − 2 = 6 → x ≥ 2
−2
√x − 2 = 6 − x
2
√x − 2 = x − 6
| | x − 6 | |
√x − 2 = |
| ≥ 0 → x ≥ 6 |
| | 2 | |
(2
√x − 2)
2 = (x − 6)
2
...
x = 8−2
√5∉D ⋁ x = 8+2
√5
W takich przypadkach powinienem doprowadzać do tego, żeby po jednej stronie znajdował się tylko
pierwiastek (tak jak zrobiłem), czy na końcu, gdy otrzymam wynik po prostu go sprawdzić?
Jeżeli chciałbym tylko "sprawdzić" na końcu, to pewnie mógłbym stracić punkty na maturze za
niewyznaczenie (czy raczej wyznaczenie błędnej) dziedziny?
15 lut 23:59
Mila:
Jeżeli sprawdzisz równanie , to nie powinni obciąć punktów,
na końcu napiszesz dlaczego odrzucasz równanie.
Jeżeli masz możliwość ustalenia dziedziny to zrób to.
Albo tak.
x−2√x−2=6, x−2≥0⇔x≥2
x−2−2√x−2=4
√x−2=t, t≥0
t2−2t−4=0
itd.
16 lut 00:17
The City:
Ok, dziękuje
16 lut 00:19
pik:
Dziedzina równania √x−1=x−3 to D=<1,+∞). Szukamy rozwiązań w zbiorze <3,+∞)
nie wolno mi podstawić x=2? to że nie ma rozwiązań, to nie znaczy, że nie należy do
dziedziny....
16 lut 09:51
The City:
Czekaj, czekaj..
"to że nie ma rozwiązań, to nie znaczy, że nie należy do dziedziny"?
z Wikipedii:
"dziedzina – zbiór argumentów funkcji [...] dla której wzór funkcji ma sens"
Jak dla mnie 1=−1 nie ma sensu
16 lut 11:24
Metis: 313429
Poczytaj ostatnie posty.
Dziedziną twojego równania są takie x, że x>1
I dla tych x równanie ma sens matematyczny.
Podstawiając liczbę spoza dziedziny otrzymamy równanie, które w matematyce nie ma sensu, nie
istnieje.
Podstawiając wspomnianą już wyżej 2, która do dziedziny należy otrzymujesz równanie sprzeczne,
które w matematyce pewien sens już ma i po prostu jest określone
16 lut 15:28
The City:
Racja.. zapomniałem o tym, że sprzeczność ma w matematyce "sens"

..
16 lut 15:37