matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykladnicza
Xyz:
Zapisz równość w postaci a
x
= b, gdzie a,b należy do R, i oblicz x. 8
x+1
* 5
x−1
= 4
x+2
Proszę o podanie wzorów z jakich się korzysta i dokładne rozpisanie kroków
15 lut 22:12
Benny:
a
x
*b
x
=(a*b)
x
8
x+1
*5
x−1
=4
x+2
1
8*8
x
*
*5
x
=4
x
*4
2
5
8
*(5*8)
x
=16*4
x
/ :4
x
5
8
40
5
*(
)
x
=16 /*
5
4
8
10
x
=10 10
x
=10
1
x=1
15 lut 22:17
Qulka:
wzory
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
15 lut 22:17