wartosc wyrazenia
xxxx: oblicz wartosc wyrazenia 2m3−m2 dla m= √3−1
15 lut 21:06
w: nic nie pozostaje tylko liczyć i stosować wzory skróconego mnożenia
15 lut 21:07
15 lut 21:07
xxxx: gdzies tu blad niestety robie bo mi wychodzi 8√3−6 a ma wyjsc14√3−24
15 lut 21:09
3Silnia&6: = 2(3√3 − 3*3 + 3√3 − 1) − (3 − 2√3 + 1) = 2(6√3 − 10) − (4 − 2√3) =12√3 − 20 − 4 +
2√3 = 14√3 − 24
15 lut 21:13
Mila:
Może tak:
2m3−m2=m2*(2m−1)
w(√3−1)=(√3−1)2*(2√3−2−1)=
=(3−2√3+1)*(2√3−3)=(4−2√3)*(2√3−3)=8√3−12−4*3+6√3=14√3−24
15 lut 21:24