pochodne funkcji - jestem zielony
Archeolog:
Witam, a więc dotarłem w książce pana Kiełbasy do działu "Pochodna funkcji", a w szkole tego
nie przerabiałem i pewnie bardziej niż powierzchniowo tego nie przerobimy także mam parę pytań.
1. Czym właściwie jest ta pochodna funkcji? Co ja obliczam? Prostym językiem jeśli się krótko i
do
czego mogę to użyć na poziomie szkoły średniej.
| | 6x2+3 | |
2. Dlaczego lim x−> −∞ |
| = −∞, a nie +∞? W zbieganiu do −∞ grupujemy po x2, a |
| | 2x−1 | |
nie x?
3. Parę przykładów których nie rozumiem:
Oblicz pochodną funkcji:
| | 3x3−4x2+1 | | x2+3 | |
f(x) = |
| oraz g(x) = |
| |
| | x2 | | x2+4 | |
Jestem bardzo wdzięczny za każdą pomoc, nie chcą udawać że to rozumiem i iść dalej z
zadaniami...
15 lut 17:03
Archeolog: w tym sensie 'prostym językiem' że doceniłbym przykłady
15 lut 17:04
olekturbo: 2/ dzielisz przez najwyzsza potege mianownika.
| | 6x+0 | |
Zostaje |
| = 6 * −∞ = −∞ |
| | 2+0 | |
3/
są wzory na ilorazy i iloczyny pochodnych w menu po lewej
15 lut 17:06
15 lut 17:07
Jerzy:
| | f(x+h)−f(x) | |
Pochodna, to granica ilorazu różnicowego limh→0 |
| |
| | h | |
15 lut 17:08
prosta:
pochodna to jedna sprawa....granice to "pierwszy etap" analizy matematycznej
drugi to pochodne
..twoje pytania dotyczą granic....
z jakiego korzystacie podręcznika?
15 lut 17:09
Archeolog:
ja z tego podręcznika nie korzystam bo jeszcze nigdy się z niego nic nie nauczyłem i naprawdę
nie lubię tego jak jest napisany(Matematyka podręcznik dla liceuów i techników 3 Marcin
Kurczab Elżbieta Kurczab i Elżbieta Świda zakres rozszerzony)
Granice zamieściłem bo dziś od tego zamieszczałem, nie rozumiem co to pochodne właściwie.
15 lut 17:19
Benny: Książka bardzo dobra
15 lut 17:21
Archeolog:
powinienem zaznaczyć że na maturę przygotowuję się samodzielnie, bo niski poziom wiedzy
w klasie sprawia że moje przygotowanie szkolne mi się na rozszerzenie w ogóle nie przyda
15 lut 17:32
prosta:
jeśli to podręcznik do rozszerzenia to są tam przykłady z obliczeniami
granic i pochodnych
15 lut 17:38
prosta:
podr. str.97 przykład 1 oraz str.103 przykład 2b) ;
powyższe przykłady są pomocne przy odpowiedzi na pytanie2)
15 lut 17:43
prosta:
podręcznik str.141 przykład 1d) to podpowiedź do pytania 3)
15 lut 17:46
15 lut 17:49