stężenie procentowe
Asia: Do pewnego roztworu soli dolano 187,5 cm3 wody i otrzymano roztwór o stężeniu 10%. Gdyby do
roztworu 10% dolać jeszcze 375 cm3 wody to powstałby roztwór o stężeniu 5%. Jaką objętość
miał początkowy roztwór i ile było w nim czystej soli?
14 lut 17:15
Bogdan:
analogicznie jak tu
316535
i teraz Twój ruch
14 lut 18:49
Asia: Czyli układ równań miałby postać:
xy = 10 (x + 187,5)
10 (x + 187,5) = 5 (x +187,5 + 375)
Dobrze myślę?
14 lut 20:35
Anna: x−ILOŚĆ ROZTWORU I , 0,1(x+187,5) −ilość soli w II roztworze ,0,05(x+187,5+375) −ILOŚĆ
soli
w III roztworze.Ilość soli nie zmieniała się w tych roztworach ,tylko stężenie.
0,1(x+187,5)=0,05(x+562,5)
0,1x+18,75=0,05x+28,125
0,05x=28,125− 18,75
x=187,5
0,1(187,5+187,5)=37,5
Odp: I roztworu było 187,5 g.W każdym roztworze było 37,5 g soli.(Zmieniała się tylko ilość
wody)
15 lut 17:26