stężenie procentowe
Asia: w jednym naczyniu jest roztwór soli o stężeniu 5%, a w drugim o stężeniu 12%. Jeśli zawartość
obu naczyń wymieszamy, to otrzymamy roztwór o steżeniu 9 3/8%. Gdy zaś do tej mieszanki
dolejemy 2 kg wody, to otrzymamy roztwór o stężeniu 7,5 % ile kg roztworu było początkowo w
każdym naczyniu?
14 lut 17:09
Bogdan:
| | 75 | | 75 | | 75 | | 75 | | 15 | | 15 | |
5x + 12y = |
| x + |
| y i |
| x + |
| y + 0 = |
| x + |
| y + 15 |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
Po rozwiązaniu tego ukladu rownań otrzymamy: x = 3 i y = 5
14 lut 18:46
Asia: O, wielkie dziękuję

Już chyba rozumiem
14 lut 20:29