Rozwiąż równanie zespolone
aw.9: z2−3z+3+i=0
Odpowiedź może być taka:
[z+(−1−i)][z+(−2+i)]=0
z+(−1−i)=0 v z+(−2+i)=0
z=1+i v z=2−i
Lecz nie wiem kompletnie jak dojść do takiego nawiasu, a może istnieje inne rozwiązanie.
14 lut 13:01
14 lut 13:02
aw.9: Δ = −3−i
i co dalej?
14 lut 13:05
ICSP: nie umiesz liczyć wyróżnika.
14 lut 13:06
aw.9: poprawienie powyższego:
Δ = −3−4i
Δ < 0
A w rozwiązaniu jest co innego.
14 lut 13:07
5-latek: Δ= (−3)2−4*1*(3+i)= 9−12−4i = −3−4i
14 lut 13:07
5-latek:
14 lut 13:08
ICSP: Δ = −3 − 4i = 1 − 2 *1 * 2i + (2i)2 = (1 − 2i)2
14 lut 13:09
5-latek: Przeciez dzialsz na zespolonych a w zespolonych istnieje rozwiązanie gdy Δ<0
14 lut 13:10
Godzio:
5−latek, tutaj nawet delta nie jest ujemna. W liczbach zespolonych z czynnikiem
urojonym nie ma czegoś takiego jak > czy <.
Zapis Δ = −3 − 4i jest ok, ale Δ < 0 już nie ma sensu.
14 lut 13:44