Wielomiany
Pawel: Hej. Mam pytanie do tego zadania a dokladnie do odpowiedzi ZKS z godziny 20:01, dlaczego
| | c | |
x1 + x1 + x1 − 6 = 0 i dlaczego |
| |
| | a | |
13 lut 19:39
Benny: Ponieważ a=1, więc c=p
13 lut 19:43
Pawel: czyli to wyglada tak: ax3 + bx2 +px + q i skoro x2 nie istnieje to b=0 i tak jak napisal
Benny c=p?
13 lut 19:45
Kacper: A jakby "x istniało", to już c≠p?
13 lut 19:56
Pawel: Nadal bedzie.równe.
13 lut 19:57
Eta:
1/ W(x)=Ax
3+Bx
2+Cx+D
Twój wielomian :
2/ 1*x
3+0*x
2+px+q to A=1, B=0 , C=p, D=q
wzory Viete
'a dla 1/
| | −B | | 0 | |
x1+x2+x3= |
| to w 2/ x1+x2+x3= |
| =0 |
| | A | | 1 | |
itd.........
Jasne?
13 lut 20:10
Pawel: Wszystko rozumiem, bardzo dziękuję za waszą pomoc
13 lut 20:18
Eta:
No to ładnie
13 lut 20:19