całka trygonometryczna
madzior: | | 1 | |
∫ |
| Jak obliczyć? |
| | sin3(x) | |
Czy jest łatwiejszy sposób na taki typ całek niż podstawienie uniwersalne?
13 lut 15:28
ICSP: Podstawienie t = cosx.
13 lut 15:29
Jerzy:
| | sin2x + cos2x | |
próbuj ..∫ |
| dx |
| | sin3x | |
13 lut 15:30
yyhy: | | 1 | | sinx | | −sinxdx | |
∫ |
| dx=∫ |
| {dx=−∫ |
| ={cosx=t, −sinxdx=dt} |
| | sin3x | | sin4x | | (1−cos2x)2 | |
13 lut 15:32
madzior: | | cos2x | |
Robiłam tak jak pisze Jerzy, ale wtedy zostaje z całką |
| i też jest problem. |
| | sin2x | |
Takim sposobem jak robi yyhy też próbowałam, ale przy rozkładzie na ułamki proste dostaję
dokładnie to samo wyjściowe wyrażenie, spróbuję jeszcze raz, może robiłam błąd w obliczeniach.
Najłatwiej jest chyba tak jak zaproponował ICSP tyle, że to kolejne podstawienia do nauczenia
na pamięć ile jest sin, cos, dx itd.
13 lut 15:44
yyhy:
nawet nie wiem czy ta całka nie jest w tablicach.. na pewno to nic strasznego!
13 lut 15:45
madzior: Tak, masz rację, za pierwszym razem jak to liczyłam o nie rozłożyłam na (1−t)(1+t) i mi głupoty
powychodziły.
Dziękuję bardzo za pomoc
13 lut 15:48
Jerzy:
| | cos2x | | 1 | |
a gdzie problem z całką |
| ? = ∫ |
| dx − ∫dx |
| | sin2x | | sin2x | |
13 lut 15:49
Jerzy:
obydwie elementarne
13 lut 15:50
madzior: | | cos2x | |
Tak, z taką nie ma problemu, tylko że tam powinna dostajemy |
| (z szybkości źle |
| | sin3x | |
napisałam o 15:44) i z tą jest problem
13 lut 15:51
Jerzy:
fakt ... czyli prościej podstawić: cosx = t
13 lut 15:53
madzior: ale przy podstawieniu muszę się nauczyć na pamięć kolejnych rzeczy, a już i tak tego sporo jest
przy całkach trygonometrycznych
13 lut 15:54
Jerzy:
trudno
13 lut 15:54
madzior: pocieszające

Dziękuję za pomoc!
13 lut 15:56
madzior: A jeszcze mam pytanie odnośnie podstawiania t=sinx lub t=cosx, czy podstawiam tak, żeby mi
pasowało do przykładu czy trzeba sprawdzać za każdym razem tak jak jest w podręcznikach czyli
(dla t=cosx) czy R(−u,v)=−R(u,v)?
13 lut 15:58
yyhy: tam są jakieś reguły..ale moim zdaniem..to bardzo głupie uczyć się ich na pamięć (właśnie ztym
R co podałas..)
Jak zrobisz apre przykładów tego typu to bedziesz to widziała
13 lut 15:59
Jerzy:
po 100 całkach nabierzesz rutyny
13 lut 16:01
madzior: 
Dziękuję Wam jeszcze raz!
13 lut 16:02
madzior: | | 1 | |
Liczę dalej ten przykład sposobem yyhy i dostałam taki ułamek |
| i teraz z tym ma |
| | t2+1)2 | |
problem. Pomożecie?
13 lut 16:23
yyhy: | | 1 | |
Chodzi ci o policzenie całki ∫ |
| dt  |
| | (1+t2)2 | |
13 lut 16:25
madzior: | | 1 | | 1 | |
Przepraszam was, nie dostałam takiego ułamka tylko |
| i |
| |
| | (t+1)2 | | (1−t)2 | |
13 lut 16:29
madzior: O kurde, jakie to proste podstawienie. Idę odpocząć i już więcej nie zawracam głowy.
13 lut 16:30
yyhy: | | 1 | | 1 | | s−1 | |
∫ |
| dt={1+t=s, dt=ds}=∫ |
| ds=∫s−2ds= |
| +C=−s−1+C=−(1+t)−1 +C |
| | (1+t)2 | | s2 | | −1 | |
13 lut 16:31
yyhy: nooo ..

Odpocząć też wartoo!
13 lut 16:31
madzior: Choć z drugiej strony nie wiem jak policzyć taką całkę jak napisałam za pierwszym razem, tj.:
13 lut 16:31
yyhy: | 1 | | t | |
| ( |
| +arctg(t)) + C |
| 2 | | t2+1 | |
Możesz ją uznać za "tablicową". Da się do tego dojść (całkowanie przez części).
13 lut 16:41
azeta: | | dt | | 1+t2 | | t2 | |
∫ |
| =∫ |
| dt−∫ |
| dt |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
i tu już przez części
jest na nią wzór rekurencyjny w Krysickim, o ile dobrze kojarzę
13 lut 16:42
yyhy:
Warto jednak sprawdzić, że to jest to:
| | 1 | | 1+t2−t*(2t) | | 1 | |
= |
| *[ |
| + |
| ] |
| | 2 | | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| | 1 | | 1−t2 | | 1+t2 | |
= |
| [ |
| + |
| ] |
| | 2 | | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
13 lut 16:44
madzior: Próbuję przez części, ale tylko coraz bardziej skomplikowane wychodzą
13 lut 18:16
13 lut 18:17
Mariusz: | | dx | | cos2(x)+sin2(x) | |
∫ |
| =∫ |
| dx |
| | sin3(x) | | sin3(x) | |
| | dx | | cos(x) | | dx | |
∫ |
| =∫cos(x) |
| dx+∫ |
| |
| | sin3(x) | | sin3(x) | | sin(x) | |
| | dx | | 1 | cos(x) | | 1 | | dx | | dx | |
∫ |
| =− |
|
| − |
| ∫ |
| +∫ |
| |
| | sin3(x) | | 2 | sin2(x) | | 2 | | sin(x) | | sin(x) | |
| | dx | | 1 | cos(x) | | 1 | | dx | |
∫ |
| =− |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | sin3(x) | | 2 | sin2(x) | | 2 | | sin(x) | |
| | dx | | 1 | cos(x) | | 1 | | dx | |
∫ |
| =− |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | sin3(x) | | 2 | sin2(x) | | 2 | | | |
| | dx | | 1 | cos(x) | | 1 | | dx | |
∫ |
| =− |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | sin3(x) | | 2 | sin2(x) | | 2 | | | |
| | dx | | 1 | cos(x) | | 1 | | x | |
∫ |
| =− |
|
| + |
| ln|tan( |
| )|+C |
| | sin3(x) | | 2 | sin2(x) | | 2 | | 2 | |
13 lut 20:16