ekstrama lokalna funkcji 2 zmiennych
Bogna: Witam prosze o pomoc− ekstrema lokalne 2 zmiennych część mam ale reszty nie wiem
i prosze o sprawdzenie tego co juz policzyłam
f(x,y)= x3+8y3−6xy+5
(f'x)x= 3x2−6y
(f'x)y= 24y2−6x
Teraz ma problem z układem równań wiec oblicze pochodne 2 rzedu
f''xx= 6x
f"xy= −6
f"yx= −6
f"yy= 48
I jak moge to rozwiązać?
i czy moge założyć 6x>0 jeżeli x>0 czy to jakoś inaczej trzeba?
|6x −6|
|−6 48|
12 lut 13:41
Jerzy:
Najpierw musisz wyznaczyć punkty stacjonarne
12 lut 13:47
Bogna: W sensie rozwiązać układ równań?
12 lut 13:49
Jerzy:
Tak... z pierwszego y podstaw do drugiego
12 lut 13:52
Jerzy:
x = 0 lub x = 1
12 lut 13:54
Bogna: A jak moge to podstawić jak tam mam kwadraty? możesz mi to rozpisac?
12 lut 13:57
12 lut 14:02
Bogna: ok już teraz kumama dzięki

a w ofołe mam dobrze policzone pochodne? i jak rozwiazac to na
końcu
12 lut 14:06
Bogna: w ogóle *
12 lut 14:10
Jerzy:
Podstwiasz punkty stacjonarne do wyznacznika drugich pochodnych
popraw f"yy
12 lut 14:12
12 lut 14:14
Bogna: f"yy=48y
czy podstawiam 1 potem 0 i licze ?
12 lut 14:15
Jerzy:
Jakie masz punkty ?
12 lut 14:21
Bogna: nadal jeszcze nie policzyłam układu równań

ale dzięki za pomoc niestety musze już iść ale i
tak jeszcze raz dzięki
12 lut 14:25