kombinatoryka
xyz: Ile jest liczb dziesięciocyfrowych w których suma cyfr jest równa 5?
| | | |
widziałam tutaj na forum rozwiązanie za pomocą wzoru: | gdzie n=10, a k=5. co to za |
| | |
wzór?
11 lut 17:58
xyz: nieważne, tym wzorem i tak wychodzi zła odpowiedź
11 lut 18:33
xyz: jak zrobic to zadanie, bo dalej nie wiem?

wynik to 715
11 lut 18:45
iryt:
Zastosujemy kombinacje z powtórzeniami:
Problem jest równoważny ze znalezieniem liczby rozwiązan równania:
x
1+x
2+...+x
10=5 w zbiorze N gdzie mamy warunek: x
1≥1
Wtedy rozważymy równanie:
x
1+x
2+...x
10=4 liczba rozwiązań tego równania w zbiorze N jest równa
ilości liczb dziesięciocyfrowych o sumie cyfr równej 5.
n=4
k=10
wzór:
| | | | | | 13! | | 10*11*12*13 | |
= | = | = |
| = |
| = |
| | | | 9!*(13−9)! | | 1*2*3*4 | |
=5*11*13=715
==========
Inny sposób
5=1+4+0.+...0 ( różne rozmieszczenie zer i 4)
5=1+1+1+1+1+0+..0
5=2+1+1+1+..
5=2+3+....
5=3+2+...
dopisz pozostałe możliwości i licz, gdy nie wyjdzie, to pisz.
11 lut 19:20
PW: Pytałeś co to za wzór. Kiedyś pokazałem jak dojść do tego wzoru, na przykładzie równania
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 16.
Rozumowanie
204660 nie zmieni się, gdy będzie to równanie
x
1 + x
2 + x
3 + ... + x
10 = 5.
11 lut 23:30
iryt:
Właśnie nie mogłam tego znaleźć.
Miło, że podałeś adres.

dla
PW
12 lut 16:39
Kacper:
Ja wolę kulki i kreski, ale sposób
PW jest świetny.
12 lut 17:13
iryt:
Kulki i przegrody.
12 lut 17:49
Kacper:
Ewentualnie szufladki i jabłka
12 lut 18:22
PW: Kacper, nie uczyłem się matematyki dyskretnej na studiach. Kiedy zobaczyłem takie zadania,
musiałem po swojemu zrozumieć pochodzenie wzorów. W sposobie z piłkami szło głównie o dowcip
na temat klas z rozszerzonym programem wf, ale gdy już to napisałem, wzór został oswojony. Co
gorsza nie zapamiętałem go, bo ... wiem jak do tego dojść (to utrudnia życie, ale tak działa
umysł sklerotyka).
12 lut 18:32