oblicz równanie
xczarnax: √3sinx+cosx=1−m ma rozwiązanie. Zatem przedział w jakim jest m wynosi...?
10 lut 19:58
kochanus_niepospolitus:
poziom liceum czy studia?
10 lut 19:59
xczarnax: liceum
10 lut 20:00
ICSP: m ∊ [−1 ; 3]
10 lut 20:01
xczarnax: Można wiedzieć, skąd taki wynik?
10 lut 20:05
ICSP: z nierówności :
−√A2 + B2 ≤ Asinx + Bcosx ≤ √A2 + B2
10 lut 20:06
Benny: Ja bym to podzielił obustronnie przez 2 i pewnie lewa strona zwinęła by się do wzoru.
10 lut 20:06
Benny: @ICSP skąd taka nierówność?
10 lut 20:07
kochanus_niepospolitus:
| | √3 | | 1 | |
√3sinx + cosx = 2*( |
| sinx + |
| cosx) = 2*(cos(30o)sinx + sin(30o)cosx) = |
| | 2 | | 2 | |
= 2*sin(30
o+x)
−1≤sin(30
o+x)≤1
więc:
−2≤2*sin(30
o+x)≤2
więc:
−2≤ 1−m ≤ 2
czyli:
3≥ m ≥ −1
10 lut 20:08
ICSP: Benny nie znasz jej ?
10 lut 20:09
Benny: Pierwszy raz na oczy widzę. Gdzie ją poznałeś?
10 lut 20:11
ICSP: Vax mi ją dawno temu pokazał
10 lut 20:11
Benny: Może wiesz jak jest wyprowadzona?
10 lut 20:13
ICSP: wiem
10 lut 20:14
Benny: Mógłbym prosić o schemat?
10 lut 20:18
10 lut 20:22
Benny: Dzięki
10 lut 20:32