tryg
Loka: Jak się rozwiązuje tego typu zadania?

Zbadaj dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania równania:
sin(4x+1)=2m+3
4x+1 ∊<−1,1>
11 mar 15:29
ICSP: −1 ≤ sin(4x + 1) ≤ 1
11 mar 15:30
Loka: a wytłumaczyłbyś z czego to wynika

I jeszcze jedno pytanie: mam poczytać teorię?
11 mar 15:32
11 mar 15:33
Loka: zastanawia mnie to:
sin(4x+1) i jakbym narysowała wykres, to wg mnie mieściłby się w innym zbiorze niż <−1,1>
11 mar 15:37
ICSP: w jakim ?
od [−4 ; 4] ?
11 mar 15:39
J: Nie, wartość będzie zawsze w przedziale <−1;1>, co innego: 4sinx
U Ciebie ma być: I2m + 3I ≤ 1
11 mar 15:41
PW: Sinus to sinus, wyżej jedynki nie podskoczy (ani nie zanurkuje niżej niż −1).
11 mar 15:42
Loka: Masakra, przepraszam, pomyliłam się. Już wiem, mieści się w przedziale <−1,1> tylko się robi
taka harmonijka
11 mar 15:46
Loka: A co z tym:
√3sinx+cosx=m ?
cosx∊<−1,1> a sinx
11 mar 15:49
ICSP: Asinx + Bcosx ma następujący zbiór wartości :
[−√A2 + B2 ; √A2 + B2]
11 mar 15:56
Loka: czyli:
[−√3+1 ; √3+1] = [−2;2]
11 mar 16:04
Loka: więc m∊<−2,2>
11 mar 16:05
Loka: z tym zadaniem koniec
Dziękuję wszystkim.
11 mar 16:08
ICSP: a potrafisz uzasadnić ten wzór ?
11 mar 16:09
Loka: nie, myślałam, że to wzór do zapamiętania
11 mar 16:15
ICSP: W liceum każdy wzór jest do zapamiętania

Inny sposób
Równanie :
| | 1 | | √3 | |
√3sinx + |
| = m dzielimy przez 2, dodatkowo korzystając z tego, że |
| |
| | cosx | | 2 | |
| | 1 | |
=cos30o oraz |
| = sin30o. mamy zatem : |
| | 2 | |
| | 1 | |
sinx * cos30o + cosx * sin30o = |
| m |
| | 2 | |
11 mar 16:17
Loka: w tablicach znalazłam tylko podobny: r=√x2+y2>0 jest promieniem wodzącym punktu M (rysunek
obok był)
11 mar 16:18
ICSP: zupełnie inna kategoria
11 mar 16:19
Loka: a mógłbyś mi uzasadnić podany przez Ciebie wzór

Bo teraz sama jestem ciekawa
11 mar 16:21
ICSP: Sama możesz uzasadnić
rozważa sie dwa przypadki :
1o A = B = 0
2o A ≠ 0 ⋀ B ≠ 0
Pierwszy jest prosty. W drugim wyciąga się przed nawias √A2 + B2 , potem zauważamy, że
współczynniki przy sinx oraz cosx spełniają jedynkę trygonometryczną zatem musi istnieć kąt α
dla którego jeden będzie sinusem a drugi cosinusem(bądź na odwrót). Dalej już prosto.
11 mar 16:25
Loka: skąd się wzięło:
√A2+B2 
Nie wiem skąd się wyciąga
11 mar 16:33
11 mar 16:42
Loka: ok
11 mar 16:57