Całka
Mera: jak obliczyć ∫ sin3x cos5xdx?
10 lut 15:23
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... przez części ... dwa razy ... 'wrócisz' do tej samej postaci całki (razy jakaś
wartość) ... przerzucasz na jedną strone całki i masz ja wyznaczoną
10 lut 15:26
ICSP: albo z wykorzystaniem wzoru Eulera.
10 lut 15:27
Mera: a ∫ sin4xdx ?
10 lut 15:38
ICSP: te dwa wzory wystarczą.
10 lut 15:40
Bogdan:
| | 1 | |
sin3x cos5x = |
| (sin8x − sin2x) |
| | 2 | |
10 lut 15:41
Jerzy:
...i bez mordowania się przez części
10 lut 15:44
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | | 1 | |
∫sin3x cos5x dx = |
| ∫(sin8x−sin2x) dx = |
| * |
| cos8x + |
| * |
| cos2x + C |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | |
10 lut 15:46
Mera: ale jak wystarczą te dwa wzory?
10 lut 15:46
Mera: i skąd 8 i 2? jakie to przekształcenia?
10 lut 15:47
ICSP: wzorem Eulera też możesz drugą policzyć.
sin4x = (sin2x)2 = ....
w końcu sprowadzisz całkę do sumy całek typu ∫bcos(ax)dx
a na takie całki jest gotowy wzór
10 lut 15:53
Bogdan:
3670
| | α−β | | α+β | |
wzorek szkolny: sinα − sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 8x−2x | | 8x+2x | |
| (sin8x − sin2x) = |
| *2sin |
| cos |
| = sin3x cos5x |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 lut 15:55
marian: ICSP a mógłbyś tym wzorem Eulera policzyć? bo jestem aż ciekaw tego sposobu
10 lut 15:57
Bogdan:
Drugą całkę można rozwiązać przez części:
∫sin4xdx = ∫sin3x sinxdx {u = sin3x, u' = 3sin2x cosx, v' = sinx, v = −cosx}
10 lut 16:06