prosze o pomoc...Maturalne zadanko
John: W trójkącie ABC dane są: cos przy wierzcholku A= −8/17 , cos przy wierzcholku B=4/5 i bok AB
=24 . Oblicz długość pozostałych boków trójkąta.
8 lut 22:58
3Silnia&6: twierdzenie sinusow !
8 lut 23:00
Janek191:
Tw. cosinusów
8 lut 23:00
John: No właśnie tyle to wiem tylko mam problem od strony rachunkowej
8 lut 23:01
8 lut 23:48
Eta:
| | 8 | |
Zamiast cos A= − |
| jak podał poprzednio Kuba |
| | 15 | |
Obliczenia będą bardziej "przyjazne"
8 lut 23:51
Eta:

Poprawię rozwiązanie podane w linku

( bo Kuba podał inne dane
cosα<0 to trójkąt jest rozwartokątny
| | 8 | |
zatem cosδ= |
| to |AD|=8w , |AC|=17w, w>0 |
| | 17 | |
| | 4 | |
cosβ= |
| to: |DB|= 4k, |BC|=5k, i |DC|=√(5k2)−(4k)2= √9k2= 3k , k>0 |
| | 5 | |
4k=|DB|=8w+24 ⇒ k= 2w+6
z twierdzenia Pitagorasa w ΔADC : (3k)
2+(8w)
2= (17w)
2 ⇒3k= 15w ⇒ k=5w
to k=2w+6 ⇒ 5w=2w+6 ⇒ w=2 to k=10
zatem: |AC|=17w=
34 i |BC|=5k=
50
9 lut 00:14