Proszę pomóżcie :(
kuba: w trójkącie abc dane są cosinus przy wierzchołku A= −8/15, cosinus przy wierzchołku B =4/5 i
bok AB=24. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta. Próbowałem to zrobić na dwa
twierdzenia cosinusów ale nie wychodzi mi już od 30 minut
20 sie 17:44
kuba: ktoś pomoże?
20 sie 18:05
Janek191:
c = 24
20 sie 18:25
kuba: tak rysunek dobry ale tyle to i ja umiem
20 sie 18:28
kuba: proszę nadal o pomoc
21 sie 00:02
Eta:
Masz odp do tego zadania?
Czy dobrze podałeś dane? ( bo wyniki wychodzą niezbyt ciekawe
21 sie 00:19
x: Rób przez tw. sinusów...
21 sie 08:51
Eta:

Można tak:( łatwiejsze obliczenia niż dwa razy z tw. kosinusów)
| | 4 | |
cosβ= |
| to |DB|=4k i |BC|=5k i |DC|=3k , k>0 |
| | 5 | |
| | 8 | |
w trójkącie DAC : cosδ= |
| to : |AD|=8w, |AC|=15w , w>0 |
| | 15 | |
to |DC|=3k=U{
√225w2−64w2=
√161*w
4k=8w+24 ⇒ k=2w+6 ⇒ 3k=6w+18
| | 18 | |
√161w−6w=18 ⇒ w= |
| (√161+6) |
| | 125 | |
zatem:
| | 54 | |
|AC|=15w= ............= |
| (√161+6) |
| | 25 | |
| | 5 | | 6 | |
|BC|= 5k= |
| √161*w= .........= |
| (161+6√161) |
| | 3 | | 25 | |
P.S.
kuba dostałeś to zadanie za jakieś ciężkie przewinienie?
21 sie 12:51
Eta: A tak prosił o pomoc i............
21 sie 23:25