trapez
plot21: Trapez ma podstawy a i b. Oblicz długość odcinka równoległego do podstaw trapezu, który dzieli
ten trapez na dwie figury o równych polach.
odp. √(a2+b2)/2
8 lut 20:32
yyhy: no... wstawiasz sobie równoległa do podstaw o długości powiedzmy x
powiedzmy, że odległość a − x to h
1, x−b to h
2
wysokość wyjściowego trapezu to h
1+h
1
| | a+x | | x+b | |
Z założenia ma być ( |
| )*h1=( |
| )*h2 |
| | 2 | | 2 | |
czyli ah
1+xh
1=x
h2+bh
2
| | a+b | | a+x | | x+b | |
Oczwyiście ( |
| )*h=2*( |
| )*h1=2*( |
| )*h2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
pobaw się..
8 lut 20:38
8 lut 20:38
plot21: dzięki
8 lut 20:46