cc
pies: x1
2−x2
2=x1
4−x2
4
wzory wietttaaa prosze o przeksztalcenie
8 lut 18:27
pies: nikt nie umie?
8 lut 19:01
Archeolog: Nie chce mi wszędzie się to sprowadzić do postaci x1x2 i x1+x2. Jakieś polecenie w tym zadaniu
jest?
8 lut 19:03
Archeolog: jak jest w postaci x12−x22 = (x12−x22)(x12+x22) to wynika, że albo x12+x22 = 1, albo
x12−x22 = 0 ...
p = x1
q = x2
Tylko tak mi wychodzi...
(p−q)(p+q)=(p−q)(p+q)(p2+q2)
(p−q)(p+q)=(p−q)(p+q)3 −2pq(p−q)(p+q)
8 lut 19:11
pies: dobrze jest napisane a odp ma byc (x1+x2)(x12+x22−1)=0
8 lut 19:35
Cynamon: spróbuj tak x12=T x22=T
8 lut 19:36
Eta:
(x
14−x
24)−(x
12−x
22)=0
(x
12+x
22)(x
12−x
22)−(x
12−x
22)=0
(x
12−x
22)(x
12+x
22−1)=0
(x
1+x
2)(x
1−x
2)[(x
1+x
2)
2−2x
1*x
1−1]=0
Teraz wzory Viete
'a
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
i x1−x2= |
| − |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
8 lut 19:48
Saizou :
Eta a co jeśli x
1<x
2 i a>0
np.
(x−1)(x−3)=x
2−4x−3=0
x
1=1 x
2=3
x
1−x
2=1−3=−2
| | 2 | |
ale Δ=16−12=4→√Δ=2 oraz |
| =2 |
| | 1 | |
8 lut 19:52
pies: Teraz wzory Viete'a
−b+√Δ −b−√Δ √Δ
i x1−x2=
−
=
2a 2a a
skad to wzielas
8 lut 20:30
pies: x1−x2 ? skad to wzielas?
8 lut 20:31
pies: nie ma tekiego wzoru w tablichach na x1−x2
8 lut 20:31
Eta:
8 lut 20:41
pies: ze co?
8 lut 20:45
pies: skad to wzielas ? ale przeciez ja mam x1−x2 a nie |x1−x1|
8 lut 21:21
Archeolog: Mi się wydaje pies że coś jest nie tak z tym zadaniem... chyba że to nie maturalne, bo tam by
wzoru na x1−x2 nie kazali raczej użyć.
9 lut 00:55
Kacper:
Tak to jest jak się wyciąga z kontekstu kawałek zadania.
Oczywiście nie da się tego przekształcić mając tylko takie info.
Zacznij pisać w całości zadania − gdybyś poszukał, to na forum jest pięknie rozwiązane to
zadanie, z którego to wziąłeś.
9 lut 10:52
5-latek: Po drugie należy czytac ze zrozumieniem
Eta napisala |x
1−x
2| w odpowiedzi na pytanie
Saizou
Ty masz swoje zadanie wiec je rozwiazauj
Piszse teraz wzory Viete'a {C[i]] x
1−x
2 a nie ze wzorr Vieta to x
1−x
2
| | −b+√Δ | |
A tak swoja droga to x1 i x2 to sa miejsca zerowe i x1= |
| |
| | 2a | |
| | −b−√Δ | |
Tak samo x2 = |
| teraz odejmnij x1−x2 to co dostaniesz ? |
| | 2a | |
9 lut 12:43
pies: to jest zad z matury 2015 przepisalem slowo w slowo mam nawet odp
9 lut 17:57
pies: jestescie nooby
9 lut 17:58
pies: eta ja nie rozumiem no wez ze to zrob bo ja sie boje tego zadania
9 lut 17:59
Eta: https://matematykaszkolna.pl/strona/4474.html
I na przyszłość pisz całą treść zadania, bo to
bardzo ważne
Pierwiastki mają być
różne
zatem x
1−x
2=0 ⇒ x
1=x
2 −−−− ten warunek nie spełnia treści zadania
zostaje do rozwiązania :
Δ>0 −−− bo dwa pierwiastki różne
i
(x
1+x
2)[(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2−1]=0
i wzory Viete
'a
9 lut 18:07
Eta:
Przy okazji dodam,że:
Jak Ci się nie chce przepisać dokładnej treści zadania !
to nie zawracaj ( i to przez 2 dni) d.............
Jasne?
9 lut 18:10
pies: ale to nie tak ze mi sie nie chce nie wiedzialem ze ma tojakikolwiek znaczenie .....dalej nie
wiem jaki
9 lut 18:15
pies: ale u ciebie jest to samo a ja wlasnie nie weim dlaczego
9 lut 18:18
pies: a i jeszcze na pierwszym miejscu napisalas x1 a nie x2 19.48h
9 lut 18:20
Eta:
Ma i to bardzo duże znaczenie!
Warunek w zadaniu jest: różne pierwiastki
zatem
1/ Δ>0
2/ x12−x22= x14−x24 ze wzoru a4−b4=(a2−b2)(a2+b2)
(x12−x22)(x12+x22)− (x12−x22)=0
(x12−x22)[(x12+x22−1]=0
(x1−x2)(x1+x2)[(x1+x2)2−2x1*x2−1]=0
(x1−x2)=0 −−− odpada
zostaje warunek (x1+x2)[(x1+x2)2−2x1*x2−1]=0
i tu zastosuj wzory Viete'a
Jako odp: podaj część wspólną warunków 1/ i 2/
i to wszystko
9 lut 18:23
pies: no ale ja to wiem ja pytam o to 2/ −>3 wers jak to zamienilas ......acha dlaczego ma
znaczenie ?
9 lut 18:26
Eta:
Jak już rozwiązujesz tyle podobnych zadań , to powinieneś zauważyć,że to
zwykły chochlik ( ma być ....−2x
1*x
2 −1)
Echhhhhhh ręce opadają
9 lut 18:26
pies: acha juz wiem dlczego ma znaczenie ale tego 3 wersu to dlaej nie wiem
9 lut 18:27
pies: ni niee to wiem chodzi mi o 3 wers (x12−x22)[(x12+x22−1]=0
9 lut 18:28
9 lut 18:31
pies: aaa tu sie wylacza przed nawias ...dziekuje wyjasnilem sobie ...dziekuje ETO
9 lut 18:36
Eta:
Umiesz wyłączać wspólny czynnik przed nawias?
Właśnie został wyłączony (x
12−x
22) przed nawias
i otrzymujemy :
(x12−x22)*( x
12+x
22−1)=0
Czy już teraz jasne? bo jak nie! .... to poszczuję Cię
9 lut 18:36
Eta:
9 lut 18:37
pies: dziekuje bardzo

juz wszystko rozumiem
9 lut 18:42