rachunek prawdopodobieństwa
abcabc: Mamy zbiór: {1,2,3...n}. Wyznacz n, dla których prawdopodobieństwo wylosowania jednocześnie
dwóch liczb różniących się od siebie o 3 jest równe 7/12.
Bardzo proszę o pomoc
7 lut 19:42
7 lut 19:47
abcabc: dzięki za dobre chęci, ale niestety dalej nie rozumiem

czy mógłby to ktoś dokładnie
wyjaśnić?
7 lut 19:53
PW: A można jeszcze dokładniej?
7 lut 20:21
abcabc: nie rozumiem mocy A' i mocy A, ale trudno, skoro nie da się dokładniej to ok ; )
7 lut 20:53
Mila:
W tabeli masz przykład dla n=7
Bierzesz pod uwagę zdarzenia pod przekątną
Zdarzeń takich, że :
|x−1|=1jest 6 stąd uogólniając (n−1)
Zdarzeń takich, że
|x−y|=2 jest 5, uogólniając (n−2)
|A'|=n−1+n−2=2n−3
7 lut 21:03