ciągi
matematyk od 7 boleści: Trzy dodatnie liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Średnia arytmetyczna tych liczb jest równa 9.
Jeśli
od pierwszej odejmiemy 1, do trzeciej dodamy 13, a drugą pozostawimy nie zmieniając jej,
to otrzymamy ciąg geometryczny.
Co to za trzy liczby?
7 lut 19:19
7 lut 19:46
matematyk od 7 boleści: Proszę Pani, nie rozumiem dalszej częsci zadania. Z delty wyszło mi a1 = 4 i a2 = 28.
A ma wyjść 14...
7 lut 20:22
GIGANT: Na pewno jakiś błąd rachunkowy

Ja często mianownik przy delcie mylę nie wiedzieć czemu
7 lut 20:27
Eta:
a=28 −−− nie spełnia warunków zadania bo a+b+c=27 i a,b,c >0
zatem a= 4 i b=9 i c=18−4=14
7 lut 20:30
GIGANT: Mam tak samo
7 lut 20:32
matematyk od 7 boleści: dziękuję

!
7 lut 20:56