ciąg arytmeyczny ora styczn do okręgu
duo: zad. 1 trzy liczby dodatnie tworzą ciąg arytmetyczny. Średnia arytmetyczna tych liczb jest
równa 9. jeśli od pierwszej odejmiemy 1, drugą pozostawimy bez zmian. a do trzeciej dodamy 13,
otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
B
zad.2 Z punktu A poprowadzono styczne AQ i AP do okręgu. Przez punkt R na okręgu poprowadzono
styczną do okręgu przecinającą styczne AQ i AP w punktach B iC. Wiedac, że AP= a
uzasadnij, że obwód trójkąta ABC jest równy 2a.
2 sty 19:16
Eta:
1/ 4,9,14 −−− szukane liczby
2 sty 19:56
duo: Robię to na układ równań z trzema niewiadomymi i nie mogę z tego wyjść. Mogę prosić o jakąś
podpowiedz.
2 sty 20:00
duo:
2 sty 20:00
Eta:
a,b,c >0
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm. ⇒ 2b=a+c
z treści zadania : a+b+c=27 to 3b=27 ⇒ b=9
zatem: a+c= 18 ⇒ c= 18−a
a−1, 9, 31−a −−− tworzą ciąg geom ⇒ (a−1)(31−a)= 81
dokończ...........
2 sty 20:08
Janek191:
a
1 = x − r a
2 = x a
3 = x + r
więc
9 − r − 1 = 8 − r 9 9 + r + 13 = 22 + r ciąg geometryczny
więc
9
2 = ( 8 − r)*( 22 + r)
81 = 176 − 14 r − r
2
r
2 + 14 r − 95 = 0
Δ = 196 − 4*1*(−95) = 196 + 380 = 576
√Δ = 24
a
1 = 9 − 5 = 4
a
3 = 9 + 5 = 14
Odp. 4, 9 , 14
===========
2 sty 20:10
Eta:
@
Janek 
.... "gary umyte" ?
2 sty 20:12
Janek191:
A co ?
2 sty 20:13
duo: Dziękuję za pomoc.
3 sty 10:41