prawdopodobieństwo
Kasia: W pudełku jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród
nich jest conajmniej jedna kula czarna.
7 lut 18:07
===:
Policz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego tj. same białe ... itd
7 lut 18:09
Kasia: a jak to policzyć?
7 lut 18:11
Kasia:
7 lut 18:14
Saizou : ze zdarzenia przeciwnego czyli ze wyciągnięto tylko kule białe
7 lut 18:15
Janek191:
P(A) = 1 − P( A')
7 lut 18:17
Kasia: czemu prawdopodobienstwo ze same kule biale to 20 przeciez wziecie 3 kul bialych z 6 to
prawdopodobienstwo wychodzi 50% czy nie?
7 lut 18:20
Janek191:
Oblicz I Ω I i I A ' I
7 lut 18:22
Janek191:
| | | | 10 ! | | 8*9*10 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 120 |
| | | 3 !*7 ! | | 1*2*3 | |
| | | | 6 ! | | 4*5*6 | |
I A 'I = | = |
| = |
| = 20 |
| | | 3 ! * 3 ! | | 6 | |
więc
7 lut 18:26
Kasia: |A'|=20
P(A')=5=1/6
P(A)=5/6
7 lut 18:26
Kasia: chodzi mi o to ze np jak sb drzewko narysowalam to wyszlo mi ze na 8 przypadkow w 7 przypadkach
jest przynajmniej 1 kula czarna
po co odrozniac ze kula czarna od drugiej czarnej jest inna i wtedy wychodzi zupelnie inne
prawdopodobienstwo
7 lut 18:28
Kasia: | | | |
bo robiac cos takiego | ze mamy kule biala pierwsza biala druga itp |
| | |
nie mozna zalozyc ze wszystkie biale sa takie same i wtedy mamy 1 sposob na wyciagniecie 3
bialych z szesciu bialych?
7 lut 18:33
Kasia:
7 lut 18:41
Kasia:
7 lut 18:46
PW: Kasiu, napisz kredą na każdej kuli czarnej jakąś liczbę, np. jedną z liczb 1, 2, 3, 4, 5,
6. Wtedy będą rozróżnialne. Po rozwiązaniu zadania szmatką się wytrze. A wynik − nie.
7 lut 21:29
Eta:
Teraz w szkołach nie ma kredy ( wszystkie są w kościołach na Trzech Króli )
7 lut 21:42
PW: No tak, a ja ciągle jeszcze w innych czasach
315675
7 lut 21:48