Zadanie a w postaci trygonometrycznej zadanie b w postaci Kramera
Kamil: Witam,
Potrzebuje rozwiazania zadan
a) 1+i√3 W postaci trygonometrycznej
oraz zadanie
b) 3x−5y+3z=1
4x+3y−5z=2
5x−2y+7z=10 W postaci Kramera
7 lut 19:49
5-latek: 2) to wyznaczniki stopnia 3
wiec licz i Cramera
7 lut 20:02
Eta:
Widzisz,że takie zadanka już 5−latki ........ liczą
7 lut 20:04
5-latek:
7 lut 20:09
Kamil: a wiesz moze ile bedzie wynosic fi z √8−6i
cos wynosi √8 : √2
sin wynosi −√6 : √2
nie wiem jak zrobic mianownik na tej stronie
7 lut 20:10
Mila:
Kamil napisz to zadanie, o którym piszesz 20:10.
7 lut 20:13
Kamil: √8−√6i
Licze modul |z| = √2
potem licze cos i sin aby wyznaczyc fi
cos liczymy wzorem cos fi= a/|z| sin fi = b/|z|
I wychodza mi kosmiczne wyniki
cos wynosi √8 : √2
sin wynosi −√6 : √2
Nie moge obliczeyc fi
Dzieki Mila za zainteresowanie
7 lut 20:19
5-latek: Kamil jeśli chodzi o zespolone to jeszcze nie pomoge .
7 lut 20:20
Mila:
3x−5y+3z=1
4x+3y−5z=2
5x−2y+7z=10
W:
3 −5 3
4 3 −5
5 −2 7
W=229
W
x:
1 −5 3
2 3 −5
10 −2 7
W
y:
3 1 3
4 2 −5
5 10 7
W
y=229⇔y=1
W
z:
3 −5 1
4 3 2
5 −2 10
−−−−−−−−−−−
W
z=229⇔z=1
7 lut 20:24
5-latek: | | √8 | | 2√2 | |
cos= |
| = |
| = 2 (ale cosinus nie może być rowny 2 |
| | √2 | | √2 | |
| | −√6 | | −√3*√2 | |
sin= |
| = |
| =−√3 to samo |
| | √2 | | √2 | |
No chyba z etu chodzi o co innego
7 lut 20:26
Mila:
z=√8−√6i tak, czy tak:
z=√8−6i
7 lut 20:26
Kamil: o dzieki

widze ze ktos ogarnia

ja najpierw probowalem wyznaczyc w kolumnie
0
1
0
Za duzo kombinowalem
7 lut 20:27
Kamil: 2 opcja u mnie pierwiastek nie wychodzi
7 lut 20:27
Kamil: Mila:
z=√8−√6i tak, czy tak:
z=√8−6i prawidlowa
7 lut 20:28
Mila:
z=√8−6i i masz obliczyć pierwiastki?
7 lut 20:29
Mila:
Jeśli masz macierz 3x3 to wyznacznik liczysz metoda Sarrusa.
7 lut 20:31
Kamil: musze obliczy funkcje trygonometryczna. nie wychodza mi niestety potegi na tej srtonie
7 lut 20:32
Mila:
|8−6i|=
√82+62=10
nie wyznaczysz dokładnie kąta, aby przedstawić liczbę (8−6i) w postaci trygonometrycznej
Przepisz dokładnie z książki treść zadania.
Pierwiastki możesz obliczyc inaczej:
√8−6i=(x+iy)⇔
(x+iy)
2=8−6i
x
2+2xyi−y
2=8−6i
x
2−y
2=8
2xy=−6
x
2+y
2=10
2x
2=18
x
2=9
x=3 lub x=−3
x*y=−3
3*y=−3 lub −3*y=−3
y=−1 lub y=1
z
0=3−i
z
1=−3+i
7 lut 20:45
Kamil: ok dzieki
7 lut 21:01
Kamil: dzieki za pomoc
7 lut 21:03
Mila:
O to chodziło?
7 lut 21:04
Kamil: masz racje nie mozeliwosci wyciagnac fi z tych liczb wiec trzeba obliczyc inna metoda
7 lut 21:08
Mila:
Na drugi raz pisz dokładnie treść zadania.
7 lut 21:10
Kamil: a w tej metodzie cramera
3 −5 3
4 3 −5
5 −2 7
W=229
to mnozlylismy metoda na krzyz. Mozesz mi tylko ten jeden przyklad rozpisac. Reszte sobie potem
rozpisze.
7 lut 21:10
PW: Metody na krzyż n i e m i e l i ś m y. Możesz nas oświecić?
7 lut 21:16
Kamil: Juz wiem o co chodzi

widzialem ze Mila wie o co chodzi dlatego pytalem

i jeszcze raz
dzieki za pomoc

Trzymajcie sie
7 lut 21:25
Mila:

3 −5 3||3 −5
4 3 −5||4 3
5 −2 7||5 −2
W=3*3*7+(−5)*(−5)*5+3*4*(−2)−[3*3*5+3*(−5)*(−2)+(−5)*4*7)=
=63+125−24−(45+30−140)=
=164−75+140=229
7 lut 21:31
PW: A, to mieliśmy, tyle że nazywało się metodą Sarrusa w czasach mniej pobożnych.
7 lut 21:41