SSS
Ola: Z punktu M = (6,2) poprowadzono styczną do okręgu o równaniu (x − 2)3 + (y + 3)2 = 25 .
Oblicz długość AM, gdzie A jest punktem styczności.
znalazłam takie zadanie, ale nie wiem jak wyznaczono punkt A
https://matematykaszkolna.pl/forum/289687.html
7 lut 18:00
5-latek: Promiem okręgu jest prostopadly do stycznej wiec
Z rysunku widać ze styczna ma równanie y=2
Wiemy ze promien okręgu pada na styczna pod kątem prostym wiec należy napisac równanie prostej
prostpadlej ddo stycznej i przechodzącej przez srodek okręgu
Porownujac te dwie proste wyznaczysz punkt A
Odleglosc punktu A od M to dlugosc AM
7 lut 18:10