Styczna do okręgu.
radek: mam takie zadanko
Z punktu M = (6,2) poprowadzono styczną do okręgu o równaniu (x − 2)3 + (y + 3)2 = 25 .
Oblicz długość AM, gdzie A jest punktem styczności.
Ogólnie mam problem z tą 3 potęgą nie wiem co z tym zrobić Odp ma wyjść 4
16 kwi 20:21
Janek191:
Równanie okręgu : ( x − 2)2 + ( y + 3)2 = 25
16 kwi 20:23
wmboczek: błąd drukarski, okrąg ma ()2
16 kwi 20:23
Janek191:

A = ( 2 , 2) M = ( 6, 2)
więc
I AM I = 6 − 2 = 4
16 kwi 20:28
radek: Ok dzięki właśnie tak mi się zdawało, że błąd tam jest, chociaż zadanie jest z rozszerzonej
matury to trochę łatwe się wydaje.
16 kwi 20:43