uzasadnij, że
ssslup: dzień dobry, potrzebuję tylko wskazówki, jak powinnam obliczyć pierwiastek pod pierwiastkiem:
√6−4√2 + √6+4√2 = 4
nie wiem, co zrobić z 2 pod pierwiastkiem, czy powinnam zamienić to na 2span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12?
proszę o pomoc.
7 lut 15:00
ssslup: czy powinnam to zamienić na 2 to potęgi 1/2*
7 lut 15:00
Saizou :
6+4√2=(2+√2)2
6−2√2=(2−√2)2
7 lut 15:01
Benny: Można sprawdzić czy liczba pod pierwiastkiem nie jest przypadkiem jakimś kwadratem.
6−4√2=(a−b)2
6−4√2=a2+b2−2ab
a2+b2=6
ab=2√2
Sprawdźmy a=2, b=√2
(2−√2)2=4−4√2+2=6−4√2 zgadza się
√(2−√2)2+√(2+√2)2=2−√2+2+√2=4
7 lut 15:02
Saizou : poprawka
6−4√2=(2−√2)2
7 lut 15:02
Janek191:
6 − 4√2 = ( 2 − √2)2
6 + 4√2 = (2 + √2)2
7 lut 15:03
ssslup: dziękuję, w takim razie z
√7+2√10 + √7−2√10 = 2√5 będzie podobnie?
7 lut 15:06
Janek191:
Tak
7 + 2√10 = ( √2 + √5)2
7 − 2√10 = ( √2 − √5)2
7 lut 15:13
ssslup: dziękuję
7 lut 15:51
Janek191:
Wyszło ?
7 lut 15:57
ssslup: tak, wyszło

jeszcze raz dziękuję
7 lut 16:00
ssslup: mam małe pytanie, skąd wiedziałeś, że 7 + 2√10 to ( √2 + √5)2? czy masz na to jakiś sposób?
zgadujesz liczby? bo jeśli są to proste cyfry typu 4 i 2, to zgadnę, że np. w danym równaniu
jest to kwadrat, ale nigdy nie wpadłabym na coś takiego
7 lut 16:02
7 lut 16:10
Eta:
2ab=2√10 ⇒ a*b=√10=√2*√5 a= √2 b= √5 to a2+b2= 2+5=7
zatem √7+2√10= √(√2+√5)2= |√2+√5|= √2+√5
7 lut 16:12