zadanie
bartek: √4+√7 − √4−√7 − √2 = ...
jak to obliczyć?
6 lut 14:24
Janek191:
| | 1 | | √7 | |
4 + √7 = ( |
| + |
| )2 |
| | √2 | | √2 | |
| | 1 | | √7 | |
4 − √7 =( |
| − |
| )2 |
| | √2 | | √2 | |
6 lut 15:02
Janek191:
| | 1 | | √7 | | √7 | | 1 | |
√4+ √7 − √4 −√7 − √2 = |
| + |
| + |
| − |
| − √2= |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | √7 | |
= 2* |
| − √2 = √2*√7 − √2 = √14 − √2 |
| | √2 | |
6 lut 15:06
bartek : Tylko z tego co wiem to ma w tym wyjść 0.
6 lut 15:10
Janek191:
Może się gdzieś pomyliłem w rachunkach − sprawdź
6 lut 15:11
Janek191:
Faktycznie jest pomyłka
6 lut 15:13
Janek191:
| | 1 | | √7 | | √7 | | 1 | |
√ 4 + √7 − √4 − √7 = |
| + |
| − [ |
| − |
| ] − √2 = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | 1 | |
= 2* |
| − √2 = √2 − √2 = 0 |
| | √2 | |
6 lut 15:15
Janek191:
?
6 lut 15:18
bartek: nie rozumiem skąd wzięło się to :
| 1 | | √7 | | √7 | | 1 | |
| + |
| − [ |
| − |
| ] |
| √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
6 lut 15:39
bartek:
6 lut 16:15
5-latek: To tak latwo
bartek nie zwinies do wzoru skroconego mnożenia
Potrzebny jest inny wzor
Jeśli a
2−b=c
2 to
==================
Ztego wzoru możesz wszystkie pierwiastki surdyczne (tzn postaci
√a±√b przedstawić w
prostszej postaci
Teraz wezmy
√4+√7
to c
2= 16−7=9 to c=3
| | 4+3 | | 4−3 | | 7 | | 1 | | √7 | | 1 | |
√4+√7= √ |
| +√ |
| = √ |
| +√ |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | |
Teraz zrob tak samo dla
√4−√7
6 lut 17:18
bezendu:
Wzór Gustlika.
6 lut 17:34
5-latek: Witaj
bezendu 
Być może ze Gustlik kiedyś go podawal
ja się uczyłem na tym wzorze , a Gustlik pisal mature później niż ja
Podany on jest w tablicach matematycznych 4 cyfrowych Wojtowicza i spolki z 1966r
6 lut 17:44
bezendu:
Cześć. Jednak ten wzór kojarzy mi się z Gustlikiem i tak zostanie
6 lut 19:14
5-latek: OK
6 lut 19:21