prosta i parabolka
Ola: Prosta o równaniu y=(a−3)x+a+4 przecina parabolę y=12x2 −2ax+a+8 w dwóch punktach o
pierwszych współrzędnych x1 i x2. Wyznacz a, dla któych współrzędne x1 , x2 spełniają
nierówność x1 3 + x2 3 ≤ 9x1 x2
7 lut 13:56
7 lut 14:02
Ola: sposób rozwiązania znam, bardziej potrzebuje odpowiedzi, żeby wiedzieć czy nie zrobiłam gdzieś
błędu
7 lut 14:14
Eta:
A jaka wyszła Ci odpowiedź
7 lut 14:15
Ola: z pierwszego warynku Δ>0 wyszło a∊(−∞, 13−2√229) ∪ (13+2√229,∞)
7 lut 14:38
Ola: drugi warunek rozpisałam jako (x1 +x2)[(x1 +x2)2 −3x1 x2]≤9x1 x2
i wzory viete'a
7 lut 14:42
Eta:
Warunki dobre
7 lut 14:46
Ola: moze rozpiszę drugi warunek jak liczyłam bo nic mi z tego nie wychodzi
7 lut 14:55
Ola: (3a3−12a2+11a−3)a3 ≤ 0
na tym sie zatrzymałam
7 lut 14:59
Eta:
Po uporządkowaniu otrzymujemy równanie:
x2−6(a−1)x+8=0 ( takie masz równanie?
Δ>0
i teraz stosuj wzory Viete'a do drugiego warunku
7 lut 14:59
Eta:
1/ Δ>0
9(a−1)2−8>0 ⇔ a∊................
2/ (x1+x2)3−3x1*x2(x1+x2)≤ 9x1*x2
−216(a−1)3+24*6(a−1)≤72 /: (−72)
3(a−1)3−2(a−1)+1≥0 a−1=t
3t3−2t+1≥0
W(−1)=0
........... dokończ..........
7 lut 15:14
Eta:
I co
Ola tak zaniemówiłaś?
7 lut 15:19
Ola: równanie prostej źle napisałam , powinno być 12 ax2 a nie samo x ...
7 lut 15:19
Ola: a nie , to źle mialam w zeszycie , nie tutaj , no to juz wszystko jasne
7 lut 15:25
Eta:
Jest to zadanie z matury próbnej "Nowa Era" poziom PR
Zadanie ma dokładnie taką treść jaką napisałaś
równanie prostej y= (a−3)x+a+4
| | 1 | |
równanie paraboli y= |
| x2−2ax+a+8 |
| | 2 | |
więc nie wiem ? ... o czym piszesz ... tu
15:19
7 lut 15:25
Eta:
7 lut 15:34
Ola: spojrzlam do swojego zeszytu , tam mialam napisane −
12ax
2 i cały czas tak liczyłam ,
tutaj treść zadania napisałam taka jaka jest naprawdę, spojrzalam myslalam ze przepisalam ją z
błeem ale od kolezanki dowiedzialam sie ze to ja mam błąd w zeszycie . nieważne , namieszalam
7 lut 15:41
Ola: no ale tak czy tak nie wychodzi mi drugi warunek z tego jak go rozpisałam 14.42
7 lut 15:43