Wyznacz wartości parametru a
rojo: Prosta o równaniu y = (a − 3)x + a + 4 przecina parabolę o równaniu y=12x2−2ax+a+8 w
dwóch punktach o pierwszych współrzędnych x1,x2. Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla
których współrzędne x1, x2 spełniają nierówność x13+x23≤9x1x2
13 sty 01:59
Qulka: przyrównując y−ki a=1/2 b=−3(a+1) c=4
więc z Viete'a 6(a+1)[ ( 6(a+1) )2−24] ≤ 72
i liczysz a
13 sty 02:16
Qulka: a≤0
13 sty 02:18
Kacper:
Proszę nie rozwiązywać.
Nieuczciwość nie zna granic.
13 sty 07:53
z1o: b= −3(a−1)
14 sty 17:55
Maturzysta: Mi wyszło a(3a2 + 9a + 7)≤0
Nie ma jakim prawem wyjść te a≤0
11 lut 23:16