trygono
xyz: Oblicz
ctg(− 450(stopni))
7 lut 13:41
Jerzy:
= − ctg(450o) = .... i wzór redukcyjny
7 lut 13:43
xyz: Brawo geniuszu, tyle to ja też wiem
7 lut 13:46
Jerzy:
no to zastosuj
7 lut 13:47
xyz: ctg 450= ctg 360 + 90. Ale jak mam obliczyć 90 stopni cotangesa, skoro mamy dla 30, 60 i 90
7 lut 13:49
xyz: * 30 45 i 60
7 lut 13:50
7 lut 13:51
xyz: No tak znam to
7 lut 13:53
Jerzy:
to w czym problem ... ile wynosi ctg 90o ?
7 lut 13:53
Metis: Skoro znasz i wszystko wiesz to w czym problem , geniuszu ?
7 lut 13:54
5-latek: No widzisz
J 
Zostales geniuszem . nawet przez myśl by CI nie przeszlo ze w niedziele

Do
xyz
I jeśli α=90
0 to x=0 ?
To wtedy ctg90
o= ile ?
7 lut 13:57
xyz: Nie powiedziałam, że wszystko wiem. Nie wiem nadal jak mam odczytać 90 stopni cotangesa
7 lut 13:57
5-latek: Czesc
Metis
7 lut 13:58
Metis: Cześć 5−latku

Odczytałeś @ ?
7 lut 14:00
5-latek: Teraz odczytałem .
dziekuje CI

Ja mam jeszcze taka ksiazke Nowosiolow Specjalny wykład trygonometrii z 1956r
jest to ksiazka dla studentow kierunkow nauczycielskich .
jeśli będzie cos CI potrzene to pisz i CI zeskanuje .
7 lut 14:06
xyz: No nie bardzo
7 lut 14:08
5-latek:

jeśli kąt wynosi 90
o to drugie ramie tego kąta lezy na osi OY
Ile wtedy wynosi wspolrzedna x
0wa?
7 lut 14:11
xyz: 0?
7 lut 14:16
5-latek: No dobrze 0 .
To teraz defincja cotangensa i za x podstaw 0 i policz ile wynosi ctg90o
7 lut 14:18
xyz: To będzie 0?
7 lut 14:19
5-latek: A nie jesteś tego pewna ?
7 lut 14:23
xyz: Jestem, dziękuję bardzo za wytłumaczenie
7 lut 14:24
5-latek: OK
7 lut 14:30