TRUDNA RÓWNOŚĆ
Daniellllo: Jak rozwiązań równość?
x2 + y2 = 4000
7 lut 12:58
Daniellllo:
Wyniki znam: x=52, y=36 i x=60, y=20.
Poproszę o rozwiązanie.
7 lut 13:00
Jerzy:
można tylko pokazać zależność pomiędzy zmiennymi
7 lut 13:00
Aga1.: okrąg o środku (0,0) i promieniu r=√4000
Nie za dużo zer?
7 lut 13:01
Daniellllo: Dokładnie nawet koło, chodzi mi o to jak do tego dojść?
7 lut 13:02
Daniellllo: Jerzy, jak ją pokazać?
7 lut 13:03
Jerzy:
to nie jest koło, tylko okrąg
7 lut 13:03
Jerzy:
Pewnie w treści zadania masz : rozwiąż w zbiorze liczb całkowitych
7 lut 13:04
Daniellllo: No tak
7 lut 13:05
henrys: no tak, to przecież oczywiste, innych liczb nie ma...
7 lut 13:06
Daniellllo: Zatem, jakby to rozwiązać?
7 lut 13:06
Daniellllo:
henrys, właśnie wiem!

tylko nie wiem, jak to udowodnić
7 lut 13:07
Jerzy:
Istnieje nieskończenie wiele par (x,y) spełniających to równanie, ale tylko dwie
w zbiorze liczb całkowitych
7 lut 13:08
Metis: To nie dowód.
7 lut 13:08
Daniellllo: Jak to wykazać, że istnieją tylko TE dwie pary liczb całkowitych?
7 lut 13:09
Daniellllo: Aga1., nie za dużo. Jest napisane poprawnie.
7 lut 13:11
Metis: Chodzi Ci o wskazanie par liczb całkowitych, które są rozwiązaniem tego równania, czy o dowód,
że mogą być to tylko pary liczb całkowitych, zdecyduj się.
7 lut 13:12
Aga1.: Pewnie w treści jest rozwiąż w zbiorze liczb naturalnych
y2=4000−x2 , , 4000−x2>0
y=√4000−x2
za x podstawiaj liczby naturalne i sprawdzaj, czy wynik jest kwadratem liczby naturalnej
7 lut 13:13
Daniellllo: Chciałbym wykazać, że istnieją dwie pary liczb całkowitych (czyli x=52, y=36 i x=60, y=20).
Chodzi mi o dowód. Bo podanie suchego wyniku chyba nie jest rozwiązaniem zadania.
7 lut 13:14
7 lut 13:17
Aga1.: W zbiorze liczb całkowitych będzie więcej par.
np. x=−60 i y=20, ....
7 lut 13:17
Daniellllo: Masz rację, ale jak to wykazać...
7 lut 13:18