sin (x)=√3 lub −√3 Ale jak obliczyc x w radianach?emotka
Laura: sin (x)=√3 lub −√3
Ale jak obliczyc x w radianach?emotka
7 lut 11:42
7 lut 11:49
Bogdan:
czy sinx może być większy od 1? czy może być mniejszy od 1?
7 lut 11:57
7 lut 12:06
Metis: Zbiór wartości f. sinus ...
7 lut 12:07
Laura: Nie. Sinus jest miedzy 1, a −1....
7 lut 12:07
Metis: A pierwiastek z 3 jest między −1 a 1 ?
7 lut 12:08
Laura: ale ja obliczam x, a nie y...
7 lut 12:09
Laura: (√3sin(x)−1)(√3sin(x)+1)=0
7 lut 12:11
Bogdan:
(a − b)(a + b) = 0 ⇒ a = b lub a = −b, ale to Lauro z pewnością wiesz
7 lut 14:16
Laura: Nie zauwazylam

czyli sin(x)=
1√3 ?
7 lut 23:34
Laura: lub przeciwna tej liczby
7 lut 23:34
Laura: czyli √3/3 lub −√3/3
7 lut 23:36
Laura: i tak nie wiem co dalej
7 lut 23:38
Laura: Podpowiedzialby mi ktoś jak z tym dalej ruszyć ?
8 lut 11:17
Jerzy:
Kalkulator
8 lut 11:29
5-latek: Lauro
równanie sinx=m gdzie −1<m<1 ma rozwiązanie ogolne w postaci wzorow
x={arcsinm+2kπ
{(π−arcsinm)+2kπ
Lub w postaci jednego wzoru
x=(−1)narc sin m +nπ
Przy parzystym n=2k daje gorny wiersz odpowiedzi
Przy nieparzystym n=2k+1 daje dolny wiersz
8 lut 11:41
Laura: Bardzo bardzo dziekuje

!
8 lut 11:44
5-latek: sin33
o50'≈0,557
mamy rozwiązanie
x=(−1)
n(33
o50')+n*360
o
8 lut 11:49
5-latek: Tam gdzie ≠ ma być ≈
8 lut 11:52