Rekurencja
Magda: Mam pewien problem z rozwiązaniem rekurencji an=6an−1−5an−2+4 z warunkami początkowymi
a1=5 i a2=4. Rozwiązanie jednorodne wychodzi mi c1+c2*5n tylko problem polega na tym, że
przy liczeniu rozwiązania niejednorodnego, niewiadome cały czas mi się upraszczają. Na pewno
robię coś nie tak, tylko co?
5 lut 11:20
Arturek_lat_7:
To pokaz swoje obliczenia, spojrzymy na nie
5 lut 11:24
Magda: an=jn+nn
jn=6jn−1−5jn−2
x(j)=x2−6x+5=(x−1)(x−5)
jn=c1*1n+c2*5n=c1+c2*5n
nn=A
A=6A−5A+4
no i tutaj pojawia się problem. Chyba że rozwiązanie niejednorodne mam źle przewidziane.
5 lut 11:40
C: ?
6 lut 01:02
15 lut 06:43
Godzio:
Bez funkcji tworzących można np tak:
an = 6an − 1 − 5an − 2 + 4
an + 1 = 6an − 5an − 1 + 4 odejmujemy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
an − an + 1 = 11an − 1 − 6an − 5an − 2
an+1 − 7an + 11an − 1 − 5an − 2 = 0
r3 − 7r2 + 11r − 5 = 0
(r − 1)2(r − 5) = 0
Wtedy mamy rozwiązanie:
an = A * 5n + 1n * (B + Cn)
Wyznaczmy jeszcze a3 = 6a2 − 5a1 + 4 = 24 − 25 + 4 = 3
(można podejrzewać, że kolejne wyraz to 2,1,−1,itd.)
5 = 5 * A + B + C
4 = 25 * A + B + 2C
3 = 125 * A + B + 3C
Odejmuje (2) − (1) oraz (3) − (2) otrzymując:
− 1 = 20 * A + C
−1 = 100 * A + C znów odejmuję (2) − (1)
−−−−−−−−−−−−−−
0 = 80A
A = 0
C = −1
5 = B − 1 ⇒ B = 6
an = 6 − n
15 lut 09:42
Mariusz:
No tak ale skąd założenie że rozwiązanie tej rekurencji jest postaci λn
i dlaczego w przypadku pierwiastka wielokrotnego zakładasz rozwiązanie postaci λn(A+Bn)
Sposób który pokazałeś to skrótowiec który wymaga zapamiętywania wielu rzeczy
bez uzasadnienia
Używając funkcji tworzących każdy następny krok obliczeń wynika z poprzedniego
wystarczy tylko wstawić funkcję zdefiniowaną w postaci szeregu potęgowego
którego współczynniki są kolejnymi wyrazami ciągu
Postać rozwiązania wynika wtedy z otrzymanego szeregu geometrycznego
a w przypadku pierwiastków wielokrotnych także z różniczkowania szeregu geometrycznego
15 lut 15:27
jc: Mariusz,
Procedura ma swoje algebraiczne uzasadnienie. Równanie rekurencyjne postaci
xn=Axn−2 +Bxn−1
zapisujemy jako iterację przekształcenia liniowego : F(x,y) =(y, Ax+By)
(xn, xn+1) = Fn (x0, x1)
W przypadku równan niejednorodnych musimy jeszcze trochę popracować ...
Ale nie trzeba pamiętać skąd taka postać, cieszymy się, że mamy rozwiązanie.
W naszym konkretnym zadaniu wystarczyło sprawdzić, że an=6−n jest rozwiązanie, a tak prosty
wynik mozna bylo odgadnąć.
15 lut 16:00
jc: Odpowiedź dla Magdy: Rozwiązanie faktycznie jest źle przewidziane. W tym wypadku trzeba wziąć
A+Bn zamiast A, bo stała jest rozwiązaniem równania jednorodnego.
15 lut 17:30
Mariusz:
@jc musiałbyś dokładniej opisać uzasadnienie tej procedury abym uznał
że można ją stosować
Skąd założenie że rozwiązanie jest postaci λn
a w przypadku pierwiastków wielokrotnych W(n)λn
oraz skąd wiadomo jak należy przewidywać część niejednorodną
Odpowiedź na te pytania pozwoli uniknąć błędu który popełniła Magda
Funkcje tworzące są dla mnie wygodniejsze bo jak sam zauważyłeś
z niczego nie trzeba się tłumaczyć
15 lut 18:16
jc: @Mariusz
Tym razem odeślę do książki dla dzieci (na prawdę autor pokazuje, jak pewnych rzeczy,
w tym przestrzeni wielowymiarowych, uczyć dzieci 8 klasy).
W.W. Sawyer „Droga do matematyki współczesnej”
W internecie można znaleźć wydanie angielskie. Na prawdę polecam!
Mozna oczywiście bezpośrednio. an+1 = A an + B an−1.
Szukamy rozwiązan postaci an = zn. Prowadzi to do równania kwadratowego
z2 = Az + B. Jesli nie ma pierwiastów wielokrotnych to mamy dwa bazowe rozwiązania
z1 i z2n,
w przypadku pierwiastka wielokrotnego mamy z1n i n * z1n
Jako an bierzemy kombinację liniową rowiązan bazowych dobierając współczynniki, aby być
w zgodzie z warunkami początkowymi.
Wszystko łatwo uogólnić. Ale wszystko staje się jasne, gdy rozpatrzymy równanie wektorowe, tak
jak wczesniej wspomniałem, i jak opisane jest w zacytowanej książeczce.
15 lut 20:13
Mariusz:
Jeżeli nie chcemy korzystać z funkcji tworzących to
może lepiej jednorodne rozwiązać przekształcając je w układ równań
i korzystając z wartości i wektorów własnych
Rozwiązanie równania niejednorodnego znajdujemy metodą Lagrange (uzmiennianie stałych)
(tutaj przydatny będzie rachunek różnicowy)
6 sie 18:46