Styczne, błąd ?
kamil: sory za odkopanie ale nie rozumiem jak to się stało, w tym temacie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/271416.html
Tadeusz napisał że tak to się liczy, tak też liczyłem ale on w jednym ma inny wynik. Mianowicie
chce wiedzieć dlaczego:
x
2/2−x+2=ax+b
zamieniło się na to:
x
2/−2x(1+a)+4−2b=0
Według mnie powinno być:
x
2/2 −x(2+a)−b=0
4 lut 12:37
Arturek_lat_7:
Calosc przemnozyl przez 2 aby pozbyc sie ulamka przy x2
4 lut 12:39
kamil: czyli błąd jest w zapisie, faktycznie, ale zawiecha. dzięki
4 lut 12:49