styczne
susel: Wyznacz rownania stycznych do wykresow funkcji f(×)=x2−×+1 g(×)= 1/2×2−×+2
23 gru 12:14
J:
i to jest cała treść zadania..?
23 gru 12:24
Tadeusz:
pewnie stycznych jednocześnie do obu funkcji
23 gru 12:27
:): własnie tez mi czegoś brak
23 gru 12:27
susel: Tak oczywiscie wspolnych stycznych
23 gru 12:31
susel: Wyznacz rownania wspolnycb stycznych do wykresow funkcji
23 gru 12:32
susel: Wiem tyle ze najpierw pochodna i wyznaczylem
23 gru 12:33
Tadeusz:
23 gru 13:20
susel: Ale tutaj chodzi bardziej o wyznaczenie równań tych pristych
23 gru 13:24
susel: prostych
23 gru 13:25
Tadeusz:
... to proste −
23 gru 13:30
Tadeusz:
szukane styczne zapisz równaniem y=ax+b
Mają one mieć po jedny punkcie wspólnym z każdą z parabol.
Zatem:
x2−x+1=ax+b x2/2−x+2=ax+b
x2−x(1+a)+1−b=0 x2/−2x(1+a)+4−2b=0
Δ=0 Δ=0
1+2a+a2−4+4b=0 4+8a+4a−16+8b=0
a2+2a−3+4b=0 4a2+8a−12+8b=0
Rozwiązując ten układ dostaniesz
b=0
a1=1 a2=−3
Szukane styczne to:
y=x y=−3x
23 gru 13:40
J:
Niech punkty styczności mają współrzedne: (x
1,f(x
1)) oraz (x
2,g(x
2))..
równanie stycznej: y − f(x
0) = f'(x
0)(x−x
0)
obliczamy pochodne: f'(x) 2x − 1
g'(x) = x −1
podstawiamy do równania stycznej i ptrzymujemy układ równań:
y − (x
12 − x
1 +1) = (2x
1 −1)(x − x
1)
| | 1 | |
y − ( |
| x22 − x +2) = (x −1)(x−x2)
|
| | 2 | |
przekształacamy układ do postaci:
y = m
1(x
1)*x + n
1(x
1)
y = m
2(x
2)*x + n
2(x
2)
skoro to ma być ta sama prosta, porównujemy :
m
1(x
1) = m
2(x
2)
n
1(x
1) = n
2(x
2)
z tego układu równań obliczamy : x
1 oraz x
2 ,
po podstawienu do równania stycznej otrzymujemy jej równanie..
23 gru 13:46
J:
...niepotrzebnie się wysilałem...

.. chociaż jest to jednak inna metoda...
23 gru 13:48
Tadeusz:
... jak zawsze w matematyce ... inna ścieżka byle nie zabłądzić −
23 gru 13:50
J:
23 gru 13:52
susel: Dzieki za pomoc zawsze niezawodni
23 gru 13:58
Tadeusz:
−
23 gru 13:59
Archy: dlaczego w rozwiązaniu Tadeusza △=0? mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
1 kwi 12:41
J:
Bo styczna ma jeden punkt wspólny z krzywą, stąd : Δ = 0
1 kwi 12:48
Jacek: Dokładnie, dla stycznej w punkcie x0 do paraboli tylko w x0 mamy f(x)=s(x) :s − funkcja
stycznej w x0.
Czyli f(x)−s(x)=0, ale z warunku styczności wiemy, że te 0 jest tylko dla jednego x=x0, zatem
Δ=0 dla takiej rożnicy.
1 kwi 14:19